En odynamisk duo

Text:

Antingen är de tafatta eller så far de fram som bufflar. Antingen mumlar de eller så pratar de för mycket och fel. Antingen sprutar de ur sig alldeles för många visioner eller så är de helt riktningslösa.

I valet 2006 fick Fredrik Reinfeldts moderater drygt 26 procent av rösterna. Året efter var stödet nere på 22 procent. För Stefan Löfven visar motsvarande siffror en liknande utförsåkning: nästan 31 procent i valet och dryga 27 procent i dag. Göran Person fick sin dipp, liksom Carl Bildt och Ingvar Carlsson.

I dag skiljer det bara några ynka procentenheter mellan de två blocken (vänsterpartiet inräknat). Så, är dagens skakiga siffror för regeringspartierna bara ett hack i kurvan som vänder uppåt när de blir mer varma i kläderna? Eller finns det något mer bakom statsminister Stefan Löfvens och vice statsminister Åsa Romsons rätt darriga start? Radions politiska kommentator Tomas Ramberg kallar regeringens läge för en »politisk depression«.

Maggie Strömberg – som i höst kommer ut med en bok om miljöpartiets väg till regeringen – och Lena Hennel – som tillsammans med Lova Olsson skrivit Löfvenbiografin »Humlan som flyger« – tittar i veckans Fokus närmare på ledarduon.

Missa inte heller att Emil Arvidson reder ut varför världens medieföretag borde vara livrädda för Facebook eller att Madelaine Levy jagar ångest-dämpare i kulturens värld. Dessutom förklarar Agneta Berge hur svensk politik mest liknar amerikansk wrestling.

Trevlig läsning!