En osannolik skandal

Text:

Anklagelser som grundar sig i att en av Sveriges mest framstående åklagare strax innan har hittats död i sitt hem med ett skotthål i huvudet. En åklagare som några dagar före sin död avslutat en utredning som snart skulle presenteras. I den pekar åklagaren både på faktiska bevis plus en lång rad indicier som antyder att Rosenbad i högsta grad varit inblandat i ett terrorattentat mot synagogan i Stockholm med nästan 100 döda. Lägg till att en utrikes makt varit en del av attentatet och att de nu tillsammans mörkar detta – och byter varor med varandra.

Korruptionen borrar sig igenom såväl den högsta svenska politiska makten som näringslivets toppskikt. Som om inte detta skulle vara nog, så upplöser Stefan Löfven hela Säpo eftersom han menar att Säkerhetspolisen är en del av konspirationen mot honom.

Otänkbart? Förmodligen. Men i Argentina rullar just en rättsskandal med exakt dessa ingredienser. Frilansjournalisten Kinga Sandén bor i Buenos Aires och har där följt hela denna lätt bisarra historia med huvudaktörer som president Cristina Fernández de Kirchner, den döda åklagaren Alberto Nisman, en opålitlig polisorganisation och köpta medier. I slutet av oktober är det val i Argentina. Inget talar för att rättsskandalen inte snurrar vidare.

Trevlig helg och skön läsning!

ps: Nästa veckas nummer av Fokus kommer att se något annorlunda ut. Tidningen domineras av en mycket osvensk politisk historia, berättad av Johan Anderberg, Nina Brevinge och Torbjörn Nilsson. Missa inte den.