En tidning är ingen myndighet

Text:

Fånig rubrik? Javisst. Men när vi nu presenterar unikt material om hur svenskar gömt undan pengar i skatteparadis finns det skäl att förklara skillnaden mellan publicistisk och rättsvårdande verksamhet. Vi kommer inte att lämna över det material vi har till vare sig polisen eller Skatteverket.

Den som lämnar över känslig information till en tidning (i det här fallet det internationella nätverk av journalister, ICIJ, som ursprungligen fick informationen och som Fokus har samarbetat med) ska kunna känna sig trygg i att vi inte går någon annans ärende. Den principen är så grundläggande och viktig att man får stå ut med att en eller annan person kan lyckas komma undan lagens långa arm.

74 svenskar har upptäckts i datan som läckt från företagen i skatteparadisen. Vi har koncentrerat oss på en person. Hans Thulin personifierade klipparekonomin under 1980-talet med en extravagant smak för konst och exklusiva bilar. När fastighetsbubblan sprack lämnade Thulin Sverige, men kvar blev enorma skulder. I närmare två decennier har svenska myndigheter letat efter gömda tillgångar i utlandet. Fokus kan nu berätta i detalj hur Thulins transaktioner sett ut. Leif Holmkvist och Fredrik Laurin tar er med på en svindlande resa i den internationella finansvärldens mest ljusskygga korridorer.

Margaret Thatcher som avled i veckan lämnar ingen oberörd. Vi bad Thomas Engström och Katrine Kielos att skriva fritt utifrån sina tankar om järnladyn. Det blev två väldigt tänkvärda texter, långt från det reflexmässiga tyckandet.

Johan Anderberg har tittat närmare på den accelererande konflikten på Koreahalvön. Läs hans text om varför allting går enligt planerna för Kim Jong-Un.

Det ska tydligen bli vår till slut, enligt meteorologerna. Som Fokusläsare vet du att vi gärna tar på oss rollen som glädjeförstörare, så den här veckan förklarar Nina Brevinge varför de flesta glassar inte borde få kallas glass.

Hoppas det smakar!