Fokus listar: Kina

Text:

Bild: Scanpix

Snackisar

liswong.jpg

Ola Wong, journalist, författare och Kinakännare, listar tre aktuella samtalsämnen i det stora landet.

Vardagsbekymmer
Medelklassen är, precis som i resten av världen, fokuserad på frågor som rör privatekonomin. Ska man våga köpa sig en ny bostad? Vilka aktier är bäst att placera i?

Nationalism
Kina är inne i en nationalistisk era. Viljan att visa omvärlden vilken stor maktspelare landet nu är har vuxit sig allt starkare. Från myndigheternas håll märks också en stor nervositet, bland annat så har försäljningen av knivar stoppats i ett flertal butiker av rädsla för våldsdåd i samband med 60-årsjubileet.

Bloggare
Tvärtemot vad många bedömare trott så har pressen på oberoende organisationer ökat efter OS 2008. Men det finns ett fåtal kritiska röster, exempelvis bloggaren Zola, som just nu har som status på Googlechatten en Youtubelänk som visar hur Rumänien störtade diktatorn Ceausescu.

Vett och etikett

Hur man beter sig med pinnar och risskålar är känsliga grejer i Mittens rike.

Pinnar i riset. Om du vill släppa ätpinnarna ett tag – lägg dem på golvet, slarvigt på talriken, i glaset, eller var som helst. Men stick aldrig pinnarna ner i risskålen så att de bli stående kvar av sig själva. Det betyder att du önskar personalen eller kocken döden, och följaktligen är ganska missnöjd med maten.

Tekannans sikte. Om du hällt upp te till dig eller någon annan, se till att inte rikta kannans pip mot någon runt bordet – för du vill väl inte vara ohövlig?
Tyst risskål. Om du tycker att du får vänta länge på maten och vill göra en syrlig markering till restaurangpersonalen … slå med pinnarna på risskålen.
Skära upp fisk. Det får bara värden/värdinnan eller kyparen göra, så är det bara.

Prutta vid bordet. På en kinesisk restaurang ska man äta av hjärtans lust, och den som inte är van upplever det gärna som en orgie i smaskande, sörplande och nedsölning av matbordet. Du kan råka höra en rap eller till och med en prutt, men att säga att det är artigt är att gå för långt.

Numrerat

Kina har en befolkning på 1 345 751 000 personer.

160 städer har över en miljon invånare.

Antalet barn som inte kommit till världen på grund av Kinas enbarnspolicy, som infördes 1979, uppskattas till 400 miljoner.

Kinesiska muren är 8 852 kilometer lång.

45 miljarder ätpinnar förbrukas i Kina årligen.

Sant och falskt

»Kinesiska muren syns från månen.«

Falskt. Till och med kinesiska myndigheter har medgivit detta, och ändrat skolböckerna där denna myt spreds.

»Kommunistpartiet styr över vädret.«

Sant. Med hjälp av jodsilver kan man få moln att utlösa regn i förtid, det är känt sedan flera decennier. Kina är dock en av de ivrigaste att verkligen bruka metoden i kampen mot torka, eller för en perfekt OS-invigning.

»Gräver du rakt genom jorden kommer du till Kina.«

Falskt. För svensk del skulle hålet bli en genväg till en spännande bit hav mellan Nya Zeeland och Antarktis.

»Det finns ingen fjärde våning.«

Sant. Vidskepelse kring siffror är en fundamental del av den kinesiska kulturen. Fyra, eller »si«, är en riktig olyckssiffra varför det faktiskt inte är ovanligt att våningen efter trean heter fem i ett kinesiskt bostadshus. Ingen vill ändå bo på fyran.

»Samma ord för hon och han.«

Sant. »Ta« betyder både hon och han. Tecknen skiljer sig dock åt, men bara sedan en reform i relativt modern tid då Kina ville efterlikna västerländska språk.

Källa: Faktoider, SVT