Fokus på…

Text:

Provokatören De Geer gör bokslut

Carl Johan De Geer är en folkkär provokatör. Han är mannen som bjöd på det utskällda barnprogrammet Tårtan och skändade den svenska flaggan med flagranta könsord. Nu är han aktuell med Jakten mot nollpunkten, en navelskådande roman om en högborgerlig uppväxt och en neurotisk mamma.

Friherre, konstnär, filmskapare, scenograf, designer, musiker, fotograf och författare – vi tar ett djupsnack med den 70-årige allkonstnären och summerar karriären, hittills.

Programledare är Therese Larsson.

Utskällda feminister söker upprättelse

För några år sedan var feminism ett skällsord, nu ska hedern upprättas. Men hur? Åsikterna går isär. Vi samtalar med fyra unga feminister om de viktigaste feministiska frågorna.

Medverkar gör:

Petra Östergren, en av de mest kontroversiella feministiska tänkarna i Sverige, aktuell med antologin F-ordet – mot en ny feminism.

Johanna Palmström, en av redaktörerna för den omtalade antologin Äga rum – ett manifest över den unga feministiska rörelsen.

Inti Chavez Perez, medverkande i F-ordet och redaktör för Pittstim – en antologi om hur det är att vara ung kille i dag.

Tove Leffler, en av redaktörerna för antologin Könskrig, som kom förra året.

Programledare är Therese Larsson.

Hösten präglas av politiska biografier

I höst släpps ovanligt många svenska politiska biografier. Varför väljer man att skriva en biografi? Hur hanterar man lojaliteter? Hur är det med kvaliteten på genren som tidigare gick under den nedsättande beteckningen ”sängkammarbiografier”? Nyhetsmagasinet Fokus samtalar med några av höstens mest omtalade författare som skrivit sin egen eller någon annans historia.

Medverkar gör:

Margareta Winberg, aktuell med den självbiografiska Lärarinna i politikens hårda skola.

Lotta Gröning, författare till Mona Sahlin-biografin Sanning eller konka.

Anita Kratz, som skrivit Reinfeldt – ensamvargen, en biografi om vår statsminister.

För analysen står Torbjörn Nilsson, politisk redaktör på nyhetsmagasinet Fokus. Programledare är Therese Larsson.