Full fart bakåt

Text:

Som nybliven chef för en av världens biljättar pekade han med hela handen ut riktningen: det var diesel bolaget skulle satsa på. Detta beslut fattade han trots att flera konkurrenter höll på att plocka fram klart mer miljövänligare alternativ i form av hybrid- och elbilar. Och trots att den så avgörande amerikanska marknaden just skulle få nya och tuffare utsläppskrav som hotade att begränsa VW:s möjligheter att lyckas med sina dieselbilar i USA. Även om Martin Winterkorns strategi nog blev rätt framgångsrik till en början påminner hans taktik mest om någon som försöker backa in i framtiden, skriver Fokus Johan Anderberg apropå den gigantiska bolagsskandal som rullats upp under den senaste veckan och som vi långt ifrån sett slutet på.

Mer miljö blir det i reportaget om revolutionen med en ickefossil energikälla, vars stora framgångar nu kan hejdas av politiker, flera av dem med grön partifärg.

I helgen öppnar Olafur Eliassons utställning på Moderna museet i Stockholm. Han har beskrivits som en superstjärna i konstvärlden men på veckans kultursidor beskrivs hans konst som »en produkt, perfekt anpassad till spektakelsamhället«. Dennis Dahlqvist förklarar sin sågning.

När vi i rra veckans tidning presenterade de 75 mäktigaste i Kultursverige väckte det en hel del uppmärksamhet och listan fick många reaktioner. Mycket ros men också – som det blir när man ger sig på att ranka och definiera makt – ris. En del med konstruktiva förslag på hur listan kan förbättras och utvecklas till nästa år. Och det tackar vi självklart för. Ta del av reaktionerna och redaktörernas – Anders Billing, Josefin Olevik och Elsa Westerstad – svar här på fokus.se under helgen.

Mycket trevlig läsning i helgen!