Grattis Jimmie Åkesson

Text:

Regeringen ville för två år sedan införa ett femte jobbskatteavdrag, men man drog tillbaka förslaget med motiveringen att det inte fanns pengar. När sedan sverigedemokraterna gjorde helt om och nu stöder förslaget, då finns det plötsligt pengar. Socialdemokraterna vill inte ha några skattesänkningar alls, men de lovar dyrt och heligt att de inte tänker höja tillbaka skatten om de vinner valet. Däremot gör de gärna vad de kan för att stoppa skattesänkningar före valet, och det ser de ut att lyckas med, åtminstone till en liten del. Sverigedemokraterna tar nämligen återigen ett myrsteg tillbaka och säger nej till att höja gränsen för när statlig skatt ska börja betalas. Snurrigt? Det tycker vi med.

Enligt Statistiska centralbyrån har regeringens sänkningar av inkomstskatten hittills kostat över 300 miljarder. Höjningen av skiktgränsen för statlig skatt motsvarar en hundradel av den summan, berättar Nina Brevinge. Att skillnaden i plånboken blir så liten, beror på medelklassväljarens oproportioneliga inflytande över politiken – speciellt när det närmar sig val.

Så, den största effekten av skattebråket blir med stor sannolikhet att sverigedemokraterna får sitt genombrott i sina ambitioner att få inflytande.

Som det ser ut nu blir det nämligen sverigedemokraternas skatteförslag som blir politik, inte regeringens och inte socialdemokraternas.

Om ni tycker att temperaturen är för låg i svensk politik så är det ändå rena tryckkokaren jämfört med Tyskland. Jonas Elvander berättar om en valrörelse som får klockorna att stanna – precis som Angela Merkel vill ha det.

Hur mår egentligen de svenska bankerna, fem år efter Lehman Brothers-kraschen? Alldeles för bra, konstaterar Per Lindvall i ekonomikrönikan. Missa inte heller Karin Erikssons reportage om hur alla svenska partier blev kokramare.