Gröna regeringsdrömmar

Text:

»Miljöpartiet överkört«, »Löfvens dörrmatta«, »mp = meningslösa partiet«. Bilden i nyhetsmedierna är entydig: miljöpartiet får backa på punkt efter punkt när det ska förhandlas fram regeringspolitik ihop med socialdemokraterna. Men är det hela sanningen? Är en uppskjuten byggstart av en förhatlig väg en vinst eller en förlust? Har man vunnit eller förlorat om det inte finns en plan för att stänga kärnkraftsreaktorer, men däremot nya säkerhetskrav och skatter som kan komma att åstadkomma exakt samma sak? Maggie Strömberg känner miljöpartiet bättre än de flesta och berättar om ett parti som just nu lägger stora delar av sin historia på sophögen. Om miljöpartiet på lång sikt vinner eller förlorar på att sitta i en regering återstår att se, men en sak är klar. De är betydligt sämre än sin tilltänkta partner när det gäller att framställa sig själv som vinnare.

Inom näringslivet blev börsnoteringen av Kinneviks nya raketbolag Zalando och Rocket Internet veckans stora händelse. Tolv år efter Jan Stenbecks död går sfären, under dottern Cristinas ledning, återigen på offensiven. Men det mesta är ändå annorlunda, skriver Anders Billing.

Finns det någon svensk motsvarighet till dr House? Ni vet den excentriske läkaren i tv-serien med samma namn, som löser de allra svåraste sjukdomsgåtorna. Jodå. Ann Nordgren heter hon och Stefan Sjödin har träffat henne.

Kurt Mälarstedt äter lunch blir det med akademiens Peter Englund som snart ska öppna dubbeldörrarna i Börshuset och presentera årets nobelpristagare i litteratur. Frågan är om det är författarens verk eller författaren själv som kommer att diskuteras. Linn Svalö skriver om ett devalverat pris.

Thomas Engström har träffat ungdomar och beslutat sig för att det är dags att sluta gulla när det gäller vikten av att läsa böcker. »När ni söker jobb kommer det märkas om ni är dummare i huvudet än ni borde vara.«

Efter det kan det väl vara lämpligt med ett:

Trevlig läsning!