I paradisets mörkaste vrå

Text:

En del har hamnat där helt lagligt, men även korrumperade diktatorer, skatteflyktingar och rena gangsters lockas av önationernas i det närmaste totala banksekretess. Organisationen Consortium of Investigative Journalists, ICIJ, har kommit över sensationell information om vilka det är som gömmer pengar.

Fokus är ICIJ:s svenska partner och har tillsammans med journalister från bland annat BBC, The Guardian, Le Monde och Washington Post bearbetat materialet. Resultatet är en stor mängd artiklar i världens ledande tidningar. Under två veckor kommer ni att kunna läsa i Fokus om de internationella hajarna och om den svenska affärsmannen som fastnat i nätet.

Spännande är det också att läsa Maggie Strömbergs kartläggning av turerna fram till beslutet om vinst i välfärden på socialdemokraternas kongress som just nu pågår. Varför blev ett oppositionsparti viktigare för lobbyisterna än regeringspartierna? Hur gick det till när Mona Sahlins tidigare högra hand Stefan Stern blev central i näringslivets kamp mot begränsningar? Sällan har ett kongressbeslut föregåtts av en så omfattande och påkostad kampanj.

Med »Stalins kossor« och »Utrensning« etablerade sig Sofi Oksanen som Finlands i särklass klarast lysande författarstjärna. Priserna och lovorden haglade över henne. Hur klarar sig uppföljaren »När duvorna försvann«? Therese Eriksson berättar.

Tillbaka efter en kylig påskledighet frågade vi oss på redaktionen: Finns det något bra med en kylslagen vår? Anna Ritter gick till botten med frågan och i hennes artikel får ni förklaringen till varför svaret är ett entydigt »Nej«.

Trevlig helg och trevlig läsning!