Jon Huntsman – USA:s näste president?

Text:

Att republikanerna har det tufft just nu är ju ingen nyhet, men kaoset gör det desto roligare att fundera på vad – och vilka – som blir vägen till framgång så småningom. Rush Limbaugh i all ära, det ska till en politiker, inte ett vevande radioankare om republikanerna ska kunna lyfta igen.

Förra årets presidentkandidat Mitt Romney är en slags default-kandidat. Inte superhet, men har inte heller några uppenbara, enorma nackdelar (förutom att han är mormon förstås).

Bobby Jindal är en ung, politiskt begåvad guvernör i Louisiana, som många republikaner hoppas på. Han känns dock väldigt grön, och hans floppartade svarstal på Obamas tal till kongressen förbättrade inte läget.

Sarah Palin antingen dyrkas eller föraktas – precis som under presidentvalskampanjen. Hon har helt klart ambitioner, och har en chans att göra comeback nationellt om republikanerna nu väljer det mer moralkonservativa spåret. Hon är vansinnigt effektiv när det gäller att samla in pengar, och har en fruktansvärd energi.

Ett namn som många nämner är Utahs guvernör Jon Huntsman. Han är hyfsat ung, talar flytande mandarin, har en fräsig fru och sju barn varav två adopterade. Dessutom kommer han från en stenrik familj. Det som talar emot honom är dels religion (han är också mormon), dels att han är guvernör för en visserligen välskött men ändå rätt bisarr delstat full av andra mormoner som många amerikaner har lite svårt att relatera till. Men, och det är viktigt, han ser ut som en president– kolla på den här smetiga filmen, stor humor:

I veckan fick John McCain frågan på Jay Leno om vilka han såg som framtidslöften i sitt parti. Roligast var inte det han sade, utan den han glömde (ledtråd: hon är ung, dynamisk guvernör, och dessutom McCains egen vicepresidentkandidat…). En klassisk diss, helt enkelt. Kolla själva: