Kom ihåg var ni hörde det först!

Text:

Tidningar vill förstås publicera artiklarna som alla pratar om. Men vilka är »alla«, och hur mäts graden av agendasättande? Med antal citeringar i andra medier, med antal likes och retweets?

Fokus journalistik handlar om att ge de bästa förklaringarna och fördjupningarna av de största nyhetshändelserna. Det brukar ofta visa sig bli agendasättande, men det får aldrig skymma sikten från det enda målet – att förse våra läsare med journalistik som är relevant och intressant.

Förra veckan kunde ni läsa i Fokus om att det tyska uppköpet av Scania kan stoppas. Några dagar senare kom det, för många, överraskande beslutet att styrelsen säger nej till budet. Ni kunde också läsa varför Putins annektering av Krim kommer att bli mycket dyrköpt för Ryssland. De artiklarna citerades och kopierades flitigt av andra medier. Roligt, visst! Men långt viktigare är vad ni läsare tycker.

Sedan dess har konflikten trappats upp ytterligare och den ekonomiska krigföringen är en realitet. Axel Kronholm fortsätter i det här numret med att förklara varför Rysslands tidigare så effektiva påtryckningsmedel, naturgasen, inte alls spelar samma geopolitiska roll nu som för fem år sedan.

En historia som vi tror kommer att hamna på agendan är den om Telia Soneras försök att sopa rent efter mutanklagelserna i Uzbekistan. Nästa vecka skulle arbetet varit klart. I stället hotas bolaget av amerikanska miljardskadestånd.

Missa inte heller Anders Sundelins oerhört gripande reportage om Gerd Torell, som tog sitt liv när hon inte fick plats på äldreboendet. Jag vet inte om det blir agendasättande. Vi publicerar det för att vi är övertygade om att ni vill läsa det.