Köp först, betala sen

Text:

När P O Hallman, arkitekt och stadsplanerare, i början av 1900-talet formade en stadsplan för Stockholms innerstad såg han till att bygga en idyllisk villastad i det avgränsade området Lärkstaden, en del av Östermalm.

I dag, hundra år senare, är de två översta våningsplanen i det nyrenoverade huset på Baldersgatan 5 i just Lärkstaden den dyraste svenska bostadsrätt som ligger ute till försäljning. Och även om Hallman inte tänkte sig att bygga några arbetarbostäder direkt hade han nog häpnat över dagens snittpris på 100 000 kronor för de 325 kvadratmeterna. Utgångspriset hamnar alltså på 32,5 miljoner kronor.

Hallman är i så fall inte ensam om att baxna. Riksbankschef Stefan Ingves har larmat i flera år om de skenande priserna – och framför allt svenskarnas skuldsättning. Låga realräntor, långa amorteringstider, generösa krav på kontantinsats, avskaffad fastighetsskatt och hög avdragsrätt på räntekostnaderna har hjälpt till att skicka upp priserna.

Möjligen har också det skärpta amorteringskravet, som börjar gälla den 1 augusti, faktiskt förstärkt prisuppgången, skriver Fokus Lotta Dinkelspiel. Bostadsköpare vill hinna köpa nu, innan lånekostnaderna blir högre.

Missa inte heller detta i veckans tidning:

»Kan dessa väsen i virvlande klädedräkt, dessa fromma läderlappar eller godartade vampyrer, verkligen höra till vår tid?«

Läs Thomas Engström och när han tar sig till Jesu Moder Maria kloster för att söka svar på frågan: Varför söker sig fler och fler till katolicismen?

»Den är extremt medelklass, medelålders, medelsvensson, medelheterosexuell och vit.«

Anna Mannheimer om sin nya bok i en lunch med Martin Röshammar.

»Hon måste ständigt pilla på sitt plågade hemlands inrikespolitiska sårskorpor.«

Elsa Westerstad, Fokus kulturredaktör, har läst en av Frankrikes mest hyllade samtidsförfattare, Marie Darrieussecq.

Trevlig läsning!