Larmar och gör sig till

Text:

För en vecka sedan var svininfluensan det stora hotet mot mänskligheten – i dag blåser myndigheter och medier faran över. För ett par veckor sedan var den ekonomiska krisen fortfarande den värsta sedan den stora depressionen på 30-talet – de senaste dagarna pratas det i stället om vändningen.

Det ligger i nyhetsjournalistikens natur att dramatisera. På Fokus ser vi det som vår uppgift att fördjupa och förklara. Som läsare ska du känna dig smartare efter att ha läst en artikel. Lite smartare kände åtminstone jag mig efter att ha läst Lotta Engzell-Larssons artikel om den påstådda vändningen i ekonomin. Samma effekt gav den stora genomgången av vaccinindustrin som går mot en ordentlig revansch – med eller utan influensahysteri.

[[Margot Wallström]] har i fem år ansvarat för EU:s demokratifrågor. För Lisa Bergman berättar hon om alla svårigheter med det uppdraget.

Ett antal prenumeranter fick inte förra veckans tidning. Det berodde på att postnumren tryckts på ett felaktigt sätt. Vi ber om ursäkt för detta och lovar att göra vad vi kan för att det inte ska upprepas.