Inga svältlöner

Text:

Hjälporganisationen Röda Korset ger miljonlöner åt sina toppchefer, generalsekreteraren Christer Zettergren och ordföranden, förre fp-ledaren Bengt Westerberg. Nära två miljoner kostar de två tillsammans Korset per år. Men det är inte det stora problemet, även en ideell organisation bör ha en professionell organisation. Problemet är i första hand att de är hycklare av monumentala mått. För de smyger med det här.

Uppgifterna är inte offentliga och de vill inte ha nån debatt i frågan, trots att detta, om något, berör många svenskar. Mycket mer än börsdirektörernas löner. Westerberg och Zettergren törs inte stå för sina löner inför alla de svenskar med betydligt lägre löner, som avstår vad de kan för att hjälpa mindre bemedlade. Westerberg tjänar dessutom ytterligare en miljon per år på annat. Och Zettergrens fingertoppskänsla har svikit förr, för några år sedan valde han en jaguar som tjänstebil, men då var måttet rågat även på Röda Korset, han fick byta till en Volvo.

SOS barnbyar och Rädda Barnen har valt en rimligare väg, där får generalsekreteraren också hög lön, men Rädda Barnens ordförande Marianne Nivert får ”bara” 240 000 per år, SOS barnbyar tar inte betalt alls, om man får tro årsredovisningarna.

Och, angående nivåerna, handlar det om konkurrenskraft? Ursäkta mig, men vilka internationella storföretag, som kan tänkas betala miljionlöner, efterfrågar Bengt Westerbergs tjänster? Jag undrar också, exakt vid vilken lönenivå börjar han känna medlidande nog att bidra med sina kontakter och kunskaper?