Opera och erotik

Text:

Igår fick Handelsbankens ordförande Lars O Grönstedt oväntat lämna sin post. Kort sagt fick han nog sparken. Det sorgliga med det är att en av få någorlunda kultiverade direktörer därmed har lämnat arenan. När andra höjdare spelar golf lyssnar han på opera och läser. (Inte managementlitteratur eller deckare.) Och så cyklar han. Därmed inte sagt att han representerar snittsvensken, eller ens att han har bättre åsikter om samhället. Tvärtom har han sagt en del anmärkningsvärda saker. Men det slapp också ur honom att han gillar erotik, vilket var roligt.

Men det faktum att han faktiskt är bildad gör honom sorgligt ovanlig i svenskt näringsliv. Medan europeiska toppar fortfarande talar om kultur när de ses gör inte svenskar det. De spelar golf. Eller möjligen tennis. Men när franska toppolitiker, se nästa veckas Fokus, intervjuas är det självklart att filosofi kommer upp bland frågorna. För att det är relevant, och säger något om deras hållning, deras människosyn.

Ok, gamle Nordeadirektören Hans Dalborg är ett annat undantag, han är operaintresserad. Men han är liksom inte på banan längre. Och bonusmannen Barnevik (f d ABB-direktör) samlar på antika böcker, liksom finansmannen Sven Hagströmer, men Hagströmer räknas inte riktigt. Han är ingen traditionell dirre. Han gjorde Mats Qviberg till partner i sin finansfirma och sedan kunde han fortsätta att ägna en stor del av sin tid åt livet och konsten.

Min poäng är att näringslivet och samhället blir fattigare utan sådana som Grönstedt. Och att det är märkligt att kultiverade människor inte har någon plats i i maktens sfärer i Sverige.