Människorna bakom siffrorna

Text:

Många av dem kommer till Malmö, med tåg från Köpenhamn eller med buss från färjan i Trelleborg.

Och där, i Malmö på ankomstboendet vid Jägersro, mötte frilansfotografen Ola Torkelsson flyktingar som precis kommit hit. För att fotografera dem, för att prata med dem. Vilka är de, var kommer de ifrån, vilken väg tog de hit?

»Jag har intervjuat och dokumenterat flyktingar på många platser i världen genom åren men aldrig på det här sättet hemma i Sverige. Det var en speciell upplevelse«, säger Ola Torkelsson.

Varför gjorde du det? 

»Förhoppningsvis skapar deras berättelser en ökad förståelse för dem som flyr till Sverige.«

Migrationsverkets prognos pekar på att 160 000 människor söker asyl här i år. Drygt hälften av dem får stanna. För att täcka de ökade kostnaderna flaggade finansminister Magdalena Andersson i veckan för att använda halva biståndsbudgeten till asylmottagningen. Fokus Josefin Olevik har tittat närmare på varför det svenska enprocentsmålet har blivit så viktigt att hålla fast vid.

Något som så många tar på så stort allvar borde vara det ultimata att skoja om. Och det är det. Sara Martinsson förklarar varför humoreliten numera älskar sport.

Den som läst Marilynne Robinsons senaste roman »Lila« kan förstå varför det är till henne Barack Obama vänder sig när han vill skippa »nice to meet you«-snacket. På kulturen berättar Ylva Herholz varför den amerikanska författaren blivit så stor.

Till sist tar Agnes Wold – som vanligt – strid mot alla experter som älskar att skrämma slag på folk.

Trevlig läsning!