Sagan om den heliga ringen

Text: Maria Holm

Den heliga alliansen får inte bräckas. I ett desperat försök att försvara dagens äktenskapslagstiftning drar en kristdemokratisk riksdagsledamot paralleller mellan incest, pedofili och homosexualitet. Men budskapet går inte hem och regeringspartiet fortsätter att simma runt ensamma i ankdammen, medan Reinfeldt och de andra allianssyskonen står på land och håller varandra om ryggen.

Bortsett från två desertörer som gått emot ledningen och visat stöd för homoäktenskap, är KD det enda partiet i riksdagen som säger nej till könsneutrala giftermål. Samtidigt visar SIFO - undersökningar att bara tre av tio svenskar är bibeltrogna nog att ställa sig bakom dem i en eventuell folkomröstning. Men någon handuppräckning lär det inte bli, och Hägglund får bereda sig på att i framtiden se en och annan riskdagshomofil med ring på fingret.

Man kan inte låta bli att undra vilka tankar som snurrar runt i huvudet på partiledaren och hans trogna nu när det bara är en tidsfråga innan Gardell och Levengood står bakom kyrkknuten och väntar. ”Gav vi bort våra ringfingrar i onödan? Var den borgerliga alliansen inte tillräckligt helig för att försvara den allra heligaste av sammanslutningar?”

Under partiets kommun- och landstingsdagar i Uppsala förra helgen hävdade Hägglund bestämt, om än en aning bittert, att regeringsarbetet trots allt inte är värt att ge upp för äktenskapsfrågan. Så även om regeringen plattar dem jämns med marken i frågan, är den borgerliga alliansen och tillgången till en maktposition viktigare. Sagan om ringen närmar sig därmed sitt slut. Hägglund förlåter regeringens otrohet och fortsätter kämpa för kärnfamiljens status i framtida frågor, samtidigt som regeringens proposition om en lagändring i äktenskapsfrågan bereder de homosexuellas väg till altaret.

För mer läsning om moralfrågor i politiken, spana in Fokus intervju med riksdagsledamoten Barbro Westerholm, eller Anna Ritters inlägg om kristdemokraterna och föräldraledigheten.