Niklas Björling: Torsken Torsten

Text: Niklas Björling

Torsken låg upptinad i en genomskinlig plastpåse på köksbordet, medan jag och min sambo Mikaela satt och åt frukost. Hon skulle med och hjälpa till med fotograferingen.

– Vad ska vi kalla den? frågade Mikaela. Torsten så klart! svarade jag.

Från klockan sju till nio på morgonen var studion bokad. Vi kom i tid och två timmar kändes som gott om tid. Jag hade en idé om att fotografera fisken framifrån som ett porträtt så då skulle den behöva hänga fritt. Jag tänkte att Mikaela skulle med hjälp av stativ kunna hålla uppe torsken för fotograferingen, men det var inte lika lätt gjort som sagt.

Armerade med en massa vita plastpåsar tog vi upp kampen med att få torsken att hänga rätt. Fiskstanken blev mer och mer påtaglig och jag började bli lite orolig för hur DN:s modefotograf skulle reagera då de var nästa att nyttja studion.

Fisken visade sig dock vara alldeles för tung för att sitta på ett stativ, så vi gjorde ytterligare ett nytt försök med en upp och nedvänd pall. Men ack, sladdrig och hal som den var så gav vi snabbt upp även den idéen.

Vi hittade lite snören och bestämde oss för att hänga upp den i stället, på en galge. Efter mycket om och men så hängde tillslut Torsten där, i perfekt höjd redo för att fotograferas. En halvtimma innan studiotiden var över.

niklas_250208_2_mg_3873webb.jpg

Torsten med magnetisk modellblick.

fokus0809s1-stor.png

På omslaget: Torsten och Sean Penn (vem är vem?).