Nu bubblar det igen

Text:

Minns ni Ernst Malmsten och Kajsa Leander? Grundarna av e-handelsbolaget boo.com fick status som ikoner redan innan deras globala handelsplats hade sett dagens ljus. Investerarna vräkte in pengar i projektet och sen blev det……totalt fiasko. Boo.com har i stället levt vidare som exempel på hur fatalt ett affärsprojekt kan misslyckas. Böcker har skrivits och akademiska karriärer har byggts på att förklara varför det gick som det gick. De flesta förklaringarna landar i att tiden inte var mogen. Internetuppkopplingarna var för långsamma för boo.com och konsumenterna var inte redo att handla kläder på nätet.

14 år senare är det på allvar dags att ställa sig frågan; men nu då? Under Cristina Stenbecks ledning har Kinnevik på några år blivit en av världens största aktörer när det gäller e-handel. Pengarna till investeringarna kommer från vinstrika verksamheter på mer mogna marknader. Upplägget känns igen från pappan, Jan Hugos tid. Blicken i fjärran och ingen återvändo. Men kommer det att lyckas? Börsen har redan sagt sitt och lyft Kinnevikaktien till skyarna. Anders Billing berättar om ett av vår tids mest våghalsiga näringslivsprojekt.

Hur var det nu då? Vilket parti är det som vill höja skatterna och vilka vill sänka? Vilka vill bygga ut välfärden och vilka vill hellre värna om statens finanser? Efter Anders Borgs och Magdalena Anderssons senaste utspel är frågorna rimliga att ställa. Claes Lönegård förklarar hur det hänger ihop.

Att det svenska skolsystemet fungerar mindre bra är de flesta bedömare överens om. Nu blickar regeringen utanför landets gränser för att hitta lösningar. Cecilia Garme gjorde detsamma och hittade Mossbourne Community Academy i i Hackney. »Inget trevligt område« enligt taxichauffören, men en skola där 13-åringarna kan recitera de stora poeterna.