Plötsligt händer det

Text:

Jens Spendrup visste nog inte riktigt vad han gjort när han i »Ekots« lördagsintervju kraftfullt markerat mot statlig inblandning i hur börsbolag ska styras. Upprördheten över hans solklara nej till kvotering av kvinnor till styrelserna nådde orkanstyrka. Hur kunde en ordförande för Svenskt Näringsliv prata om brist på kompetenta kvinnliga kandidater?

Genom åren har kvoteringsfrågan väckts och avförts ett antal gånger. Resultatet av uppmärksamheten har varit begränsat. För det är ju trots allt ägarna som i slutänden bestämmer vilka som ska sitta runt styrelsebordet. Eller? Ett nytt EU-direktiv har tagit den svenska ekonomiska makteliten på sängen fullständigt. I ett svep kan strukturer som går tillbaka till Ivar Kreugers dagar plötsligt förändras. Johan Anderberg berättar om en revolution i mahognymiljö.

Vill du jobba i gruva, men trivs bra i storstaden? Lars Edfast berättar om Dave som sitter i miljonstaden Perth och styr en grävskopa 150 mil därifrån. Trenden mot folktomma gruvor kan bli ett slag mot orter i glesbygden som hoppats på att de senaste årens gruvboom ska vända befolkningskurvorna.

Fotografen Linda Forsell levererar tillsammans med Henrik Ek ett drabbande reportage från Colombia där attacker med syra mot kvinnor ökar snabbast i världen. Varning för starka bilder!

Neneh Cherry är åter aktuell med en ny skiva. Annah Björk porträtterar en av våra internationella superstjärnor, 25 år efter »Buffalo Stance«.

Malin Siwe tittar närmare på hur nöjda folk är som har staten som arbetsgivare, med anledning av förslaget att återförstatliga läraryrket.

Å så till sist! Lotta Lundgren är tillbaka i spalterna med en krönika skriven från toppen av ett flyttlass. 71 kartonger, men långt ifrån nöjd.

Trevlig läsning!