Post-rösterna avgör

Text:

I början av februari skrev Ida Ölmedal i Fokus om feministiskt initiativs häpnadsväckande framgångar i sociala medier. Sedan dess har partiet hamnat i fokus i en vidare mening. Redan nu har det skrivits fyra gånger så mycket om partiet som inför EU-valet 2009. Strateger i de etablerade partierna rotar i panik efter fi:s partiprogram för att hitta luckor och angreppspunkter. Schyman har siktet inställt på en comeback i riksdagen för egen del, men hon är beroende av en annan person för att nå dit.

Soraya Post måste leverera en ordentlig framgång i söndagens EU-val för att partiet ska behålla platsen i rampljuset. Men hur mycket ljus blir det kvar bakom Schyman? Maggie Strömberg har under valrörelsen följt Soraya Post i fotspåren. Porträttet är en fascinerande berättelse om en person som bär med sig erfarenheter av fruktansvärda övergrepp från samhällets sida. Samtidigt är hon en slipad lobbyist som rör sig hemtamt i maktens korridorer. För en romsk kvinna som på 1960-talet, med diverse knep, flera år i rad lyckades bli vald till skolans lucia existerar inte ordet omöjligt.

Nyheterna från näringslivet har den senaste tiden handlat om Astra Zeneca och Scania. Svenska storföretag som slukats av större konkurrenter. Var är de nya svenska storföretagen? Tja. Kanske heter ett av dem Spotify. I veckan rapporterade utländska affärstidningar om musiksajtens snabba tillväxt. Att den nyheten släpps just nu är ett i raden av tecken på en nära förestående börsintroduktion, berättar Johan Anderberg. Det talas om ett börsvärde på 30 miljarder.

Vi bjuder också på lunch med Riksbankens Cecilia Skingsley, Signerat av Klas Eklund som försöker höja blicken och Sista ordet av Lotta Lundgren som till slut lyckas förklara för sina barn vad samhället är för något.