Små hundar skäller mest

Text:

Ryssland är inte Sovjetunionen. Ukraina 2014 är inte Tjeckoslovakien 1968. Sovjetunionen förfogade över en krigsmakt som kunde mäta sig med USA:s. Dagens Ryssland har en försvarsbudget som är knappt en tiondel av den amerikanska. Men det är inte de största hundarna som skäller mest. Utvecklingen i Ukraina har visat att Putins Ryssland kan vara en lika hotfull granne som Stalins och Brezjnevs Sovjet. »A medium sized dog with a big dog attitude«.

Den snabba händelseutvecklingen har också visat hur lite vi förstår oss på Putins och Rysslands agerande. Det som är logiskt och rationellt i väst, är inte det i Moskva. Claes Lönegård berättar om hur den sårade ryska folksjälen påverkar politiken på ett sätt som ger fler länder än Ukraina anledning att oroa sig. Vårt grannland Lettland har till exempel en större rysk befolkning än vad Ukraina har.

Krig är också temat i Ulrika Knutsons krönika. Hon går tillbaka till krigsvurmandet som föregick första världskriget och landar i Fredrik Reinfeldts hårt kritiserade uttalande om Rysslands agerande i Ukraina.

Krig, eller åtminstone rädslan för krig, var under lång tid anledningen till att det svenska jordbruket hölls under armarna med subventioner och importtullar. Po Tidholm skriver veckans långa reportage om den utrotningshotade svenska mjölkbonden; skuldsatt upp över öronen och helt i händerna på Arla som inte vill betala ett öre extra för svensk mjölk. Det är en historia om effektivisering till döds.

Minnesordet är en favoritsida för många läsare av Fokus. Här porträtt-eras personer som varit betydande under sin livstid – ibland helt utan att ha blivit kända. Om ni inte hört talas om Laila Ohlgren så kan ni ägna henne en tacksamhetens tanke varje gång ni ringer ett mobiltelefonsamtal.

Trevlig läsning!