Taktisk tystnad mot makten

Text:

En anledning kan vara att själva strävan efter makten, om den uttrycks alltför tydligt, kan lägga krokben för maktambitionerna. Birgitta Ohlsson var länge en stark kritiker till den så kallade kravliberalismen inom folkpartiet. Men det är genom att sluta fred med Jan Björklund, som personifierat kravliberalismen, som hon blir den tydligaste kandidaten till att efterträda honom. Karin Eriksson berättar om ett väntat ledarbyte, som ingen vill prata om. Åtminstone inte före valet nästa år.

Makt kan utövas på många olika sätt. Ofta är de mest effektiva metoderna de som inte syns i tidningar och tv-sändningar. Ta till exempel Ulla Murman som tillsammans med Berit Hägglund travade upp till dåvarande arbetsmarknadsministern Börje Hörnlund och fick igenom en lagändring som banade väg för hela bemanningsbranschen. I dag, när flygbolaget Norwegian vill flytta över stora delar av sina anställda till ett bemanningsföretag, är Hörnlund fundersam. Det var inte det här han såg framför sig, säger han till Fokus.

Att politisk makt kan användas för att vinna ekonomisk makt är något som Volvo Personvagnar har lärt sig. Fokus kan avslöja att den numera kinesiska biltillverkaren är på väg att konkurrera ut Audi som leverantör av lyxbilar till kinesiska myndigheter.

Det krävs en hel del makt för att driva igenom ett arenabygge. Speciellt eftersom det är omöjligt att få ihop kalkylen, som Per Lindvall visar i sin ekonomikrönika.

Donna Tartt har utan tvekan makt över sina läsare. Det går tio år mellan hennes böcker. Men har man skrivit en bok som »Den hemliga historien« så väntar läsarna tålmodigt.

På vår trendsida får man veta att den klassiska glöggkryddningen är tillbaka efter åratal av utsvävningar. Konsumentmakt får vi väl kalla det.

Trevlig läsning.