Tänk om …

Text:

Kontrafaktisk historieskrivning kan man tycka är meningslös. Vad hade hänt om Hitler anfallit Sverige? Skitsamma, han gjorde ju inte det! Hur hade valrörelsen sett ut om miljöpartiet hade samarbetat med alliansen i stället för att bilda radarpar med Löfven? Jo, men nu blev det ju inte så!

Saker som inte hänt kan bli minst lika spännande att läsa om som saker som har hänt. För första gången får vi nu en inblick i de hemliga förhandlingarna mellan moderaterna och miljöpartiet som följde efter valet 2010. Maggie Strömbergs reportage utspelar sig bakom de politiska fasaderna och är minst sagt rafflande. En sak är säker. Väldigt mycket hade kunnat se annorlunda ut om det där mötet för snart fyra år sedan hade slutat annorlunda, om det slutgiltiga vägvalet gjorts av person A i stället för person B.

Men vilket parti vill inte vinna valet? Vad är centerpartiet? Och vem är egentligen Rut? Fokus redaktion har summerat valrörelsen i 77 frågor och svar. Ja, det är gjort med glimten i ögat men vem har sagt att politisk journalistik inte får vara underhållande?

Den senaste veckan har krisen i Ukraina först eskalerat på ett skrämmande sätt, för att sedan kylas av något med en rapporterad vapenvila på onsdagen. Här hemma har försvaret fått besked om ytterligare pengar från regeringen. Vad får den ökade oron i vår nära omvärld för konkreta effekter? Jonas Elvander reder ut.

Erkänn att du kan citera minst ett par strofer från någon låt av Björn Afzelius. »Det sägs att ovan molnen…« etc. Femton år efter hans alltför tidiga död görs nu en rad försök att återupprätta en av våra mest folkkära artister, som gjorde kramgoa dansbandslåtar med glödande revolutionära texter. Clara Törnvall skriver om en mycket märklig artistkarriär.

Retar du dig på valaffischer? Thomas Engström retar sig inte bara. Han är rosenrasande och startar i sin krönika ett korståg mot fördummande politiska budskap. Lycka till, Thomas!