Terrorns fula trynen

Text:

Flera tusen fler har fängslats, misshandlats eller på olika sätt straffats för sitt arbete. Med attackerna mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris förra veckan kunde ytterligare människor föras till denna svarta statistik.

Reaktionerna blev starka. Manifestationerna mot våld och för yttrandefrihet lät inte vänta på sig. Men också diskussioner om faran att förenkla, att måla i svart och vitt. Om risken för ökade motsättningar som ligger i att formulera ett vi och ett dom. Och om den svåra balansen mellan att samtidigt försvara det öppna samhället och värna medborgarnas säkerhet.

I och med att tre gärningsmän dödades försvinner en av möjligheterna att mer i detalj förklara och fullt ut förstå syftet med dådet samt deras bakgrund. Ett steg närmare en förklaring kommer Johan Anderberg som beskriver hur terrorismen har förändrats under senare år. Med orden »hjältarna gjorde vad de lovat« tog visserligen al-Qaida på Arabiska halvön i veckan på sig skulden för attackerna i Paris, men terroristorganisationernas angrepp i väst bygger på en ny strategi.

I en krönika påminner Fokus kulturredaktör Elsa Westerstad också om varför konstens alla uttryck – apropå Charlie Hebdo – måste försvaras hela tiden, gång på gång.

Politiken har, så att säga, knappast varit ett sömnpiller under senare tid. Knappt var skinkan svald innan decemberöverenskommelsen slöts efter en rad mer eller mindre hemliga möten. Men hur slitstark är denna pakt egentligen? Claes Lönegård beskriver alla fallgropar.

Industrivärdens toppgarnityr har haft en minst lika svettig julmånad. Anders Billing skriver om hur den mäktiga sfären skakas av ägaruppror.

Trevlig läsning och helg!