Trött på ragnarök

Text: Lisa Bergman

Höstens nyhetsflöde var en enda febrig jakt på nya superlativer för att beskriva katastrofala börsfall och akuta nödsituationer på finansmarknaden. Och detta ovanpå flera års klimatångest och dystopiska konsekvensbeskrivningar av hur vår miljöpåverkan skadar klotet.

Sedan kom jullovet och med det nya året infann sig en känsla av undergångsmättnad. Även om klimatkatastrofen rycker närmre, bankerna fortsätter att trilskas med utlåningen och regeringar kommer med verkningslösa krispaket så tränger allt fler optimister igenom i medie­bruset. Positiva nyheter efterfrågas som motreaktion till alla litanior.

Allt fler tidningar utlovar positiva nyheter. Upsala Nya Tidning började redan i höstas med utropet »Världen är full av goda nyheter!« och Eskilstuna-Kuriren följer nu efter med smiley-märkta må-bra-artiklar.

Den danska skylttillverkaren Ole Nonbye har gått så långt att förbjuda de anställda att tala om finanskrisen. Artiklar om den klipptes ut ur tidningarna och kunderna skulle bemötas mer positivt – inget fick skyllas på finanskrisen. Marknadschefen påstår att om alla gjorde som dem »så skulle finanskrisen vara hälften så allvarlig«.

I vårens bokflod har den gamle liberaloptimisten Johan Norberg, som alltid framhåller hur bra det går i världen tack vare kapitalismen, fått sällskap av journalisten Anders Bolling som i boken

»Apokalypsens gosiga mörker« ställer vårt behov av domedagsprofetior emot mänsklighetens faktiska framsteg.