Upp till lastvagnskamp

Text:

Det finns få burop och ilskna busvisslingar som ljuder så ihärdigt som när en fotbollspublik på hemmaplan tar emot en tidigare stjärna som bytt till en rivaliserande klubb. Ett svårsmält och näst intill oacceptabelt svek.

Martin Lundstedt har just gjort ett sidbyte av rang. Inte på fotbollsarenan, men i hans värld är sortin från Scania till Volvo Lastvagnar en riktig skräll. Som om Barcelonas Lionel Messi skulle säga hejdå till Katalonien och gå till Real Madrid i stället. Ungefär.

Några bokstavliga busvisslingar har det nog inte varit tal om, men många undrar hur Martin Lundstedt ska mäkta med att få styrsel på Volvo, ett bolag som på i princip alla sätt skiljer sig från Scania. Fokus Lotta Dinkelspiel har letat sig tillbaka i Volvos historia för att hitta svaret på om Lundstedt – som börjar sitt nya jobb om ett par veckor – verkligen är den som kan klara av att få ordning på det spretiga Hisingsbolaget.

Om en vecka kliver Anna Odell återigen in i rampljuset. För det är där hon ofta hamnar med sina projekt. Minns den fejkade psykosen på Liljeholmsbron eller »Återträffen«, filmen om en klassfest hon aldrig var på. Annah Björk förklarar varför åskådaren av Odells verk aldrig ska vara säker på vilken person hen ser, »Anna Odell« eller Anna Odell?

Snart är det dags för juryn för Årets svensk – Antonia Ax:son Johnson, Kajsa Bergqvist, Margareta Garpe, Erik Blix, Sven-Olof Bodenfors och undertecknad– att samlas till ett första möte. Om någon månad ska den person som anses ha »åstadkommit något utöver det vanliga […] och bidragit till att förändra det svenska samhället på ett sätt som kommer att påverka svenskarna i dag och/eller i framtiden« vara klar. Men det är inte för sent att nominera namn. Gör gärna det här eller genom att mejla mig på anna.kornung[at]fokus.se.

Trevlig läsning!