Vattenfall, Vattenföll

Text:

Men vad är det som händer egentligen? Är inte säker på att jag fattar. Vattenfall snackar om att sälja ut sitt elnät. Vattenfallkoncernen har pantsatts i och med ett obegränsat skadeståndskrav i händelse av en stor tysk kärnkraftsolycka. Vattenfall satsar hårt på sin miljöprofil och i nästa andetag plöjer de ner miljontals kronor i en testanläggning på CCS (Carbon Capture and Storage) – för att rättfärdiga sina kolkraftverk i Tyskland.

Hrm.

Men, vilket ansvar för detta har Lars G själv? Och vilket ansvar har den av staten utsedde styrelseordföranden? Och inte minst - alla de andra nio medlemmarna i styrelsen. Vill på intet sätt påstå att vd:n inte bär skuld i besluten, men han blir ett lätt offer för en mediedramaturgi där en person få klä skott för en hel grupps ansvar.

Vet styrelser alltid vad de tar för beslut? Nej, troligtvis inte. Lika lite ledamöterna i Sveriges riksdag. För det kan ju orimligen inte gå att på djupet sätta sig in i så vitt skilda ämnen som behandlas. I praktiken.

Handlar det kanske mer om att skaffa sig tillräckligt bra argument om varför man beslutat sig för det ena eller andra. Så man har svar på tal om någon skulle fråga. Men den frågan ställs aldrig. För det blir någon annan, i detta fall vd:n, som blir syndabock. Och krävs på avgång. Sen är det case closed. För den här gången.