Vi fortsätter att vara jobbiga

Text:

Är det verkligen möjligt att de två stora partierna simultant missar en avgörande förändring i opinionen och till råga på allt gör det under ett valår? Det ser onekligen ut så. Moderaterna står handfallna när inställningen till valfrihet och privatiseringar vänder 180 grader hos de lättrörliga medianväljare som avgör val. Socialdemokraterna misslyckats totalt att kapitalisera på samma åsiktsförflyttning. Partiets väljarstöd skulle beskrivas som katastrofalt lågt, om det inte vore så att man tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet ändå är klart större än regeringsalliansen. Vad var det egentligen som hände och hur kunde det gå så fort? Torbjörn Nilsson berättar.

När vi frågade Fredrik Reinfeldts kansli om en intervju för artikeln blev svaret – nej! Orsaken var att Fokus ansågs ha skrivit för elakt om statsministern tidigare. Vi blev minst sagt förvånade. Fokus har skrivit om väldigt många makthavare inom politiken och näringslivet – med adjektiv som ibland varit mindre smickrande – utan att vi stött på den reaktionen.  Men vår drivkraft är inte att samla popularitetspoäng bland politiska tjänstemän. Det är däremot vår uppgift att ge läsarna den mest avancerade politiska analysen. Det kräver extremt bra kunskap och information om politiken, men också om politikerna. Det går inte att dra någon knivskarp gräns mellan sak och person. Det hänger ihop. Och det går alldeles utmärkt att gestalta och analysera politiken även utan den där intervjun. Läs Torbjörns text så ser ni vad jag menar. Däremot säger möjligtvis agerandet något om sinnesstämningen i regeringskansliet.

Veckans utgåva är extra tjock. Förutom den vanliga aktualitetsfördjupningen får ni möta Mikael Marcimain, som gör film av Klas Östergrens kultroman »Gentlemen«. Och så förklarar Maggie Strömberg hur ett riktigt smaskigt twitterbråk byggs upp.

Och mycket mycket mer.

Fokus gör nu sommaruppehåll men är tillbaka med en rivstart den 22 augusti.

Glad sommar!