28 oktober – 3 november 2017

Text: Redaktionen

Bild: JEWEL SAMAD/AFP, Brynjar Gunnasrson/AP, MANDEL NGAN/AFP, Vilhelm Stokstad/TT

SVERIGE

28/10 Misstänkt för polisskotten

Natten mot lördagen skjuter en man tolv skott mot en polisbostad i Västerås. Polisens familj låg och sov i villan. Senare anhålls en man i 20-årsålders för dådet. Några dagar senare häktas han. Vapnet var grovkalibrigt.

28/10 Cannabisbeslag

I Norduppland gör polisen ett stort beslag av cannabisplanrot. Kammaråklagare Maja Kullinger konstaterar att det rör sig om ett grovt narkotikabrott. En person är anhållen men det är oklart hur många andra som är inblandade.

29/10 Grattis reformationen

500 år efter det att Martin Luther spikade upp sina 95 teser på Slottskyrkan i Wittenberg firas reformationen i Uppsala domkyrka. På plats var bland andra ärkebiskopen Antje Jackelén, statsminister Stefan Löfven och kungen. Gudstjänsten hade temat »Jag skäms inte för evangeliet«.

29/10 Avstängd från ledarsidan

Aftonbladets krönikör. som utpekats för sextrakasserier och en våldtäkt, får inte längre skriva på tidningens ledarsida efter ett beslut av den politiska chefredaktören Karin Pettersson. Krönikören reagerar starkt på beslutet och anser att ledningen vänder kappan efter vinden.

30/10 Macchiarini fuskade grovt

Paolo Macchiarini fuskade i sin forskning om syntetiska luftstrupar som opererades in på tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset, konstaterar Centrala etikprövningsnämnden. I en artikel i The Lancet beskriver Paolo Macchiarini och hans kollegor den första av de tre operationer vid Karolinska universitetssjukhuset där patienterna fick syntetiska luftstrupar. Nämnden anser att informationen som getts är vilseledande och förskönande.

30/10 Dömd för människosmuggling

Även hovrätten dömer journalisten Fredrik Önnevall och ytterligare två SVT-medarbetare för människosmuggling. Det blir villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst. Tv-teamets resa med en syrisk flyktingpojke från Grekland till Sverige 2014 skildrades i SVT-serien »Fosterland«.

30/10 Järvar får skjutas – 13 stycken

Länsstyrelsen i Jämtland har beslutat att 13 järvar i länet får skjutas i förebyggande syfte. Järven åstadkommer stora skador för rennäringen. Jakten pågår från den 1 november till den 15 januari 2018.

30/10 Vellinge överklagar

Vellinge kommun överklagar länsstyrelsens beslut att upphäva kommunens tiggeriförbud. Vellingemoderaternas förslag om att förbjuda tiggeri röstades igenom i fullmäktige men beslutet överklagades. Nu överklagar kommunen förbudet mot förbudet till förvaltningsrätten.

1/11 SD:are i Syrien

Två av Sverigedemokraternas riksdagsledamöter reser till Syrien trots UD:s avrådan. De är inbjudna av landets regering och har, enligt en syrisk nyhetsbyråartikel, beklagat den svenska regeringens »neutrala ståndpunkt kring Syrien« och kritiserat sanktionerna mot landet, rapporterar Aftonbladet. Deras resa kritiseras av svenska regeringen.

1/11 Artrik fjällnatur skyddas i Stekenjokk

36 000 hektar fjällnatur vid Stekenjokk i nordvästra Jämtland blir naturreservat. Reservatet ska heta Skåarnja och är ett av Skandinaviens främsta område för fjällräv. Både järv och björn rör sig där och det rymmer en rik fjällflora samt fåglar som ljungpipare, ringtrast, blåhake, videsparv, lappmes och snösparv.

2/11 Uppåt för Moderaterna 

Moderaterna går framåt i två nya opinionsmätningar. I SVT/Novus partisympatimätning för oktober säger sig 20,6 procent av de tillfrågade att de skulle rösta på Moderaterna om det vore val i dag, till skillnad från 16,2 procent i den föregående mätningen. I Expressen/Demoskops mätning får Moderaterna 21,9 procent, en ökning med 4,7 procentenheter på en månad.

Internationellt

30/10 Madsen erkänner styckning

Danske Peter Madsen, som misstänks ha dödat den svenska journalisten Kim Wall, erkänner att han styckat hennes kvarlevor. Han byter även förklaring och hävdar att Wall först blev kolmonixidförgiftad.

30/10 Trump kampanjchef åtalas för rysskontakter

Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort åtalas på 12 punkter, bland annat för att ha konspirerat mot USA. Åtalet är det första i utredning om Rysslands inblandning i det amerikanska valet.

1/11-2/11 Terrordåd i USA

Åtta personer dödas och minst tretton skadas när en vit pickup kör upp på en cykelbana vid grannskapet Tribeca på sydvästra Manhattan. Den misstänkta 29-åringen kom till USA 2010 lagligt från Uzbekistan och verkar ha radikaliserats i landet.  »BORDE DÖMAS TILL DÖDEN!«, twittrar Donald Trump. På fredagen går IS ut och tar på sig dådet.

2/11 Ny FED-chef 

Donald Trump nominerar Jerome Powell till ny chef för Federal Reserve. Beskedet var väntat och flera initierade källor hade tidigare läckt uppgiften till media under veckan.

2/11 Isländskt val

Den gröna vänsterns ledare Katrín Jakobsdóttir ska försöka bilda regering, trots att partiet blir näst störst i valet med 17 procent av rösterna. En koalition med Socialdemokraterna, Piratpartiet och liberala Framstegspartiet skulle ge 32 av 63 mandat.

2/11 Arresteringsorder mot Kataloniens ex-president

Spanien uppges ha utfärdat en arresteringsorder mot Kataloniens ex-president Carles Puigdemont. Han befinner sig just nu gömd i Belgien. Samtidigt har åtta ministrar i hans regering häktats.

3/11 Syrien intar stad

Syriska styrkor har återtagit staden Dayr al-Zawr (Deir Ezzor). »Staden är helt befriad från terrorism«, enligt statlig syrisk tv, som rapporteras av flera internationella medier. I mitten av oktober föll IS självutropade huvudstad al-Raqqa. 

Sju dagar har sammanställts av Johanna Kronlid och Leon Nudel.