Sju dagar: Hermansson frias, CDU-ledare avgår och invasion av gräshoppor

Text: Redaktionen

Bild: TT

Sverige

14/2 Politiker vill skärpa krav på ensamkommande

Unga som fått tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige för att exempelvis läsa färdigt vid gymnasiet kan få behålla dem, även om deras betyg inte godkänns. Detta om eleverna lämnar in ett annat bevis på att de fullföljer utbildningen, rapporterar Ekot.

Men M, L och KD anser att kraven är för låga, och M efterlyser hårdare krav.

13/2 Spiric kandiderar inte som V-ledare

Tamara Spiric har nu valt att inte kandidera som ny partiledare för Vänsterpartet, rapporterar Ekot. Spiric säger sig ha landat i detta beslut efter en lång diskussion med familjen.

»Jag länder att jag sviker en del människor, men samtidigt känns det som en befrielse just nu« uppger hon till Ekot.

12/2 Ambassadör mot brott

Utrikesminister Ann Linde tillsätter en särskild ambassadör mot organiserad brottslighet vid sin första utrikespolitiska deklaration i riksdagen. Eftersom den organiserade brottsligheten är internationell behöver Sverige en ambassadör som samordnar arbetet med andra länder.

11/2 Kvinnor delar Polarpriset

Ryskfödda sopranen Anna Netrebko och den amerikanska låtskrivaren Diane Warren får dela på Polarpriset. Det är första gången som två kvinnor får priset samtidigt.

11/2 Hermansson frikänns

Den tidigare Göteborgspolitikern (S) Ann-Sofie Hermansson frikänns från förtal i Göteborgs tingsrätt. Två muslimska debattörer stämde henne för förtal, efter att hon kallat dem »extremister« i sin blogg, när åklagaren lade ner deras ärende. Domaren beskriver i DN fallet som »udda, men spännande« … »i gränslandet mellan politik och juridik«. Domen kommer att överklagas. Läs mer här!

10/2 Dubbelnomineras

Vänsterpartiets distrikt i Skaraborg nominerar Nooshi Dadgostar till partiledare efter Jonas Sjöstedt. Därmed har Dadgostar tre distriktsnomineringar – Skaraborg, Uppsala och Östergötland – och Tamara Spiric två: Fyrbodal och Jämtland. Tamara Spiric har ännu inte bestämt sig för om hon kandiderar.

9/2 Ciara drabbar Sverige

Stormen Ciara drar in över södra och mellersta Sverige och orsakar översvämningar och trafikolyckor. Tiotusentals hushåll blir strömlösa. Broar stängs, tågtrafik och flyg ställs in. Två fiskare kapsejsar på en sjö i Svenljunga, en av dem hittas död, den andre är försvunnen. Ännu på måndagskvällen är 1 400 hushåll utan ström.

9/2 Hela 6,17 meter!

Svenske stavhopparen Armand Duplantis sätter nytt världsrekord i stavhopp på en tävling i Polen när han hoppar 6,17 meter. »Det är bara en galen känsla. Jag har velat det här hela mitt liv«, säger Duplantis till SVT sport.

8/2 Nabavi avgår

Feministiskt initiativs ena partiledare, Gita Nabavi, avgår efter två år på posten. Anledningen är att hon vill prioritera tid med sina två små barn, och det ideella partiledarskapet tar mycket tid vid sidan om hennes yrkesarbete. Fi:s andra partiledare, Farida al-Abani, fortsätter som ensam partiledare fram till kongressen i mars 2021.

8/2 Fara för äldre

Inspektionen för vård och omsorg kritiserar ett äldreboende i Västerås för att låg bemanning på nätter har försatt boende i fara. Två eller tre personer har ansvarat för 45 boende på sex avdelningar.

7/2 KD-gräns för ny arbetskraft

Kristdemokraterna vill införa en lönegräns på 35 000 kronor i månaden för arbetskraftsinvandring för att komma till rätta med lönedumpning och oschyssta arbetsvillkor. Om lönen underskrider denna summa ska en myndighet, till exempel Arbetsförmedlingen, avgöra om jobbet kräver arbetskraft från andra länder. Förslaget riktar udden mot tjänstesektorn, som restaurangbranschen och äldreomsorgen.

Internationellt

12/2 Sanders vinner primärval

Bernie Sanders vinner primärvalet i New Hampshire med en knapp marginal (26 procent) mot tvåan Pete Buttigieg (24 procent). Valets stora skräll är dock Amy Klobuchar som fick 20 procent av rösterna.

11/2 Hot från gräshoppor

Största gräshoppsinvasionen på 70 år sprider sig över Östafrika och FN varnar för hungerkatastrof. 10 miljoner männi­skor lever på marginalen där miljarder gräshoppor drar fram. En medelstor svärm uppges äta lika mycket på en dag som skulle kunna mätta hela Kenyas befolkning.

11/2 Corona sprids

Coronavirusets officiella dödsiffra i Kina passerar 1 000, antalet smittade är uppe i 42 600 och president Xi Jinping beordrar kraftigare insatser. Thailands hälsominister nekar kryssningsfartyget MS Westerdam tillstånd att lägga till i Bangkok på grund av risk för viruset. Fartyget, med 2 300 personer ombord, stoppades även från att lägga till i Yokohama, Japan.

10/2 Skräll i Irland

Socialistpartiet Sinn Féin storskräller i det irländska valet. Partiet fördubblar sitt stöd, går om regeringspartiet Finn Gael och blir andra största parti i parlamentet efter högerpartiet  Fianna Fáil.

10/2 Snabb avgång

Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) avgår som ordförande för tyska CDU. Hon efterträdde Angela Merkel som partiledare för de tyska kristdemokraterna för 14 månader sedan men har inte lyckats ena det splittrade partiet. Läs mer här!

9/2 Regn släcker brand

Den enorma skogsbranden Currowan, som pågått i två och en halv månader i östra Australien, släcks av kraftiga regn över delstaten New South Wales. Branden omfattade 500 000 hektar och förstörde runt 300 bostäder.

8/2 Massmord i Thailand

En thailändsk soldat skjuter ner sitt befäl på en militärbas, flyr i ett terrängfordon och öppnar eld på ett varuhus i landets näst största stad, Nakhon Ratchasima. Minst 20 personer, militärer och civila, dör och över 40 skadas. Soldaten dödas när militär och polis senare stormar varuhuset.

7/2 Läkare dör av corona

Läkaren Li Wenliang som först varnade för coronaviruset, dör i sjukdomen, vilket utlöser ett raseri mot myndigheternas hantering av smittan och av visselblåsaren som varnat.

7/2 Buttigieg leder knappt

Efter röstkaoset i Demokraternas primärval i Iowa leder Pete Buttigieg, 26,2 procent, med minsta möjliga marginal över Bernie Sanders 26,1. Nyhetsbyrån AP betraktar resultatet som ofullständigt då det finns tecken på att en del av rösterna inte sammanställts korrekt. Demokraternas nationella ordförande, Tom Perez, uppmanar till omräkning.