Sju dagar: Renar plågade till döds, medvind för Sanders och Gui Minhai dömd

Text: Redaktionen

Bild: TT

Sverige

28/2 FK: HÖJ BARNBIDRAGET 

Om ambitionen är att minska klyftorna i samhället måste barnbidrag, bostadsbidrag och underhållsstöd höjas mer regelbundet, visar Försäkringskassans genomgång rapporterar TT. Stöden följer inte konsumentprisindex utan höjs genom politiska beslut.

27/2 BYLUND: STRAFFA PARTISKA JOURNALISTER

I en intervju med Fokus berättar Linus Bylund (SD) att han vill skrota presstöd och filmstöd, slå ihop och banta public servicebolagen och straffa partiska journalister. Nyligen blev han SD:s man i SVT:s och SR:s ägarstiftelse.

26/2 IHJÄLPLÅGADE RENAR

Ihjälskjutna och plågade renar hittas på E4 norr om Gällivare. Händelsen sker en dryg månad efter domen i Högsta domstolen som gav Girjas sameby ensamrätt att upplåta jakt och fiske i området. Efter domen har samer vittnat om hat och hot mot samebyn både i sociala medier och i verkligheten.

25/2 GUI MINHAI DÖMD

Den svenske förläggaren Gui Minhai döms till tio års fängelse av en kinesisk domstol. Domen möts av skarp kritik från svenskt håll. Utrikesminister Ann Linde (S) kräver att förläggaren ska släppas fri. Oppositionen vill kalla hem Sveriges ambassadör.

25/2 ÄNDRADE MIGRATIONSREGLER

V, KD och M enas för att ändra reglerna för arbetskraftsinvandring. Bland annat ska kompetensutvisningarna stoppas och lagstiftningen skärpas för arbetsgivare som utnyttjar systemet. Förslaget kräver stöd av SD för att få majoritet i riksdagen.

24/2 GULDBRON FÖRSENAD

Fartyget som fraktar den guldfärgade bro som ska till Slussenbygget i Stockholm försenas ytterligare på grund av vädret och ligger kvar utanför den portugisiska kusten i väntan på bättre väder. Stockholms stad har ingen ny prognos för när bron kommer att vara framme.

24/2 NYTT CORONATEST

I en ny rekommendation skriver Folkhälsomyndigheten att människor med symtom som har varit i Sydkorea, Iran eller delar av Italien bör testa sig för coronaviruset för att förhindra smittspridning.

23/2 STRANDSATTA SVENSKAR

Ungefär 500 svenska resenärer strandsätts på Gran Canaria efter att en stor sandstorm dragit in över ön. Totalt drabbades mellan 12 000 och 14 000 resenärer av inställda plan efter att flygplatsen stängts.

23/2 SJUKHUS I STABSLÄGE

Södersjukhuset i Stockholm går upp i stabsläge efter flera rapporter om ett kaotiskt läge på akutmottagningen. Orsaken till krisen är bland annat personalbrist och många patienter med vinterkräksjuka, enligt sjukhuset. Sjukhusets vd Mikael Runsiö är självkritisk och säger att sjukhuset borde ha agerat tidigare.

22/2 SD KRÄVER SR-MÖTE

Vid kulturutskottets sammanträde kräver Sverigedemokraterna att chefer på SR ska kallas in för diskussion om enskilda program. Kravet fördömdes från andra partier. S hävdar att KD stod bakom kravet, vilket KD nekar till.

21/2 DADGOSTAR ENSAM KANDIDAT

När Vänsterpartiets Håkan Svenneling meddelar att han inte kommer kandidera till partiledarposten i Vänsterpartiet blir den nuvarande vice partiledaren Nooshi Dadgostar enda kandidat kvar. En ombudsman i Uppsala nominerade sig själv men får begränsat stöd.

Internationellt

26/2 DÖDLIGA PROTESTER

20 personer dör efter sammandrabbningar mellan demonstranter i New Delhi. En ny medborgarskapslag i Indien som gör det lättare för invånare i icke-muslimska grannländer att söka medborgarskap har polariserat landet. Kritiker menar att lagen är diskriminerande.

25/2 ÄLDSTE MANNEN DÖD

Japanen Chitetsu Watanabe avlider, 112 år ung. Watanabe erkändes som världens äldste man för två veckor sedan, och dog på ett ålderdomshem i hemstaden Joetso. Hemligheten bakom Watanabes långa liv är enligt honom själv »skratt«. Världens äldsta kvinna är alltjämt japanskan Kane Tanaka, som hunnit bli 119 år gammal.

25/2 SANDERS I BLÅSVÄDER

Demokraternas presidentkandidat Bernie Sanders hamnar i blåsväder efter att ha försvarat delar den kubanske diktatorn Fidel Castros gärningar. Han pratade om ett omfattande alfabetiseringsprojekt, men kritiker menar att presidentkandidatens socialistiska ideologi gör honom blind för verkligheten.

24/2 BIL RAMMADE FOLKMASSA

En kraftigt berusad tysk man kör sin bil rakt in i en marscherande karneval på den tyska orten Volmarsen. 30 personer skadades, varav 7 allvarligt eller livshotande. Gärningsmannen skadades och något motiv har ännu inte hittats.

24/2 ASSANGE I RÄTTEN

Wikileaksgrundaren Julian Assange begärs utlämnad till USA. Under förhandlingen i London protesterar Assange­supportrar utanför rättssalen, vilket noteras av huvudpersonen. USA vill att grundaren ska lämnas ut eftersom han anklagas för 17 fall av brott mot landets spionlagar.

Läs Nina van den Brinks blogg på fokus.se

24/2 CORONADÖD I ITALIEN

En sjätte person dör i Italien i sviterna av coronaviruset, en äldre man i Brescia. Han uppges – som vid de flesta tidigare dödsfallen – ha haft flera andra sjukdomar. EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakedes uppmanar EU till lugn efter beskedet: »Ta smittan på allvar, men drabbas inte av panik.«

23/2 SYDKOREA SMITTAT

Hittills har 602 personer smittats av coronaviruset i Sydkorea, enligt nationella myndigheter. President Moon Jae-In meddelar att landet går in i högsta beredskap med anledning av smittan. Många av fallen har kopplats till sekten Ny himmel och jord som har sin bas i Daegu. En smittad medlem ska ha hunnit gå på fyra gudstjänster innan hon diagnostiserades.

22/2 SANDERS VINNER NEVADA

Bernie Sanders vinner väntat det demokratiska primärvalet i Nevada. Tvåa kommer Joe Biden, som därmed gör sitt bästa primärval hittils. Biden leder i de nationella opinionsundersökningarna. Nästa primärval går av stapeln i South Carolina, en stat som Biden förväntas vinna med större marginal.

22/2 MISSTÄNKT MINISTER SJUK

Lesothos premiärminister Thomas Thabane misstänks ha varit delaktig i mordet på sin tidigare fru. Under fredagen skulle han ha dykt upp i rätten för att formellt anklagas, men mötet skjuts upp efter att Thabane enligt egen utsago har »drabbats av ett akut hälsoläge« och behövt åka till Sydafrika. Förhandlingarna fortsätter den 27 februari.