6 januari – 12 januari: Trumpbok, jättefusion och friad insider

Text: Redaktionen

Bild: TT


INRIKES

6/1 Nymodiga semlor

Semmeltiderna kommer allt tidigare och i märkligare skepnader, nu redan till trettonhelgen. Tidigare års semmelwrap har i år fått konkurrens av nachosemlan och falukorvssemlan.

6/1 Man avled på jobbet

En man blir skadad i en järnvägsolycka på jobbet i Norsjö i Västerbotten, och avlider senare.

6/1 Småkronorna förlorar final

Sveriges ishockeylandslag för juniorer spelar JVM-final mot Kanada och förlorar med 1–3.  Under prisceremonin kastar lagkaptenen Lias Andersson upp sin silvermedalj på läktaren och tårar rinner av besvikelse.

7/1 Ineffektivt spel mot Estland

Herrarnas fotbollslandslag dominerar utan att briljera i landskampen mot Estland i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten. Matchen slutar 1–1.

7/1 Dödad av handgranat

En 60-årig man i Vårby gård avlider efter att ha plockat upp en handgranat utanför tunnelbanestationen. Granaten exploderade och skadar även mannens 45-åriga sambo.

7/1 H&M anklagat för rasism

H&M är i blåsväder efter att ha gjort reklam för en munktröja med texten »Coolest monkey in the jungle«. Att tröjan bars av en barnmodell som var mörkhyad sågs av många som rasistiskt.

8/1 Åtal för barnvåldtäkt på webben

En man i Östersund blir åtalad för grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott mot filippinska barn i åldrarna 0–9 år. Brotten ska ha betalats och regisserats över webben.

8/1 Gala för cancerforskning

Fredrik Mertens vid Lunds universitet utsågs till »Årets cancerforskare« i samband med galan Tillsammans mot Cancer, som arrangeras av Cancerfonden och TV4. På galan hyllas också skådespelarna Johannes Brost och Michael Nyquist, som båda nyligen gått bort i cancer.

8/1 Häktad för mord

En 25-årig man som misstänks för att slumpmässigt ha knivmördat en australisk medborgare på Odinsplatsen i Göteborg blir häktad av Göteborgs Tingsrätt.

9/1 EU på besök

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström besöker Stockholm och passar på att dementera att hon skulle vara aktuell som Liberalernas nästa partiledare.

9/1 Hel familj hittad död

I ett villaområde i skånska Bjärred hittar polisen en familj bestående av två föräldrar och två barn döda. Polisen misstänker mord men var mycket förtegen om detaljer i fallet som beskrevs som en familjetragedi. Ingen utomstående misstänks.

10/1 Telia utmanas av fusion

Mobiloperatören Tele2 slås ihop med bredbandsoperatören Comhem. Fusionen gör bolaget till ett av tre operatörer som kan leverera alla tjänster. Telia och Telenor är de andra.

10/1 Trafikdöden rekordlåg

Antalet personer som omkommer i vägtrafiken är rekordlågt. Under hela 2017 omkom 254 personer, vilket var 16 färre än året innan.

10/1 Friad insider

Hexagons vd Ola Rollén frias från misstankar om insiderbrott i Oslo tingsrätt.

11/1 Ljus mot våld

Runt om i landet arrangerades ljusmanifestationer mot våldtäkter och mäns sexuella våld av Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks).

11/1 Liberalerna under spärren

Liberalerna skräckbesked i Aftonbladet/Inizios undersökning: Riksdagens minsta parti i opinionen med bara 3,4 procent.

11/1 16 år för mord

En 34-årig boråsare blir dömd till 16 års fängelse för att ha skjutit en 27-årig man till döds genom dörren till mannens lägenhet i Limmared i augusti.

12/1 Slutsamordnat mot extremism

Det behövs fortsatta nationella insatser mot våldsbejakande extremism, menar avgående nationella samordnaren Anna Carlstedt, nu när uppdraget avvecklas efter tre och ett halvt år. Läs Fokus artikel i ämnet här.


UTRIKES

6/1 Wolff: Boken sänker Trump

Michael Wolffs omtalade bok »Fire and Fury: inside the Trump White House« kommer leda till presidentens fall, menar författaren själv. Läs mer här. 

7/1 Årsdag Charlie Hebdo

Det har gått tre år sedan attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo, där två bröder med koppling till al-Qaida, dödade elva av tidningens medarbetare. »Den 7 januari 2015 drev oss in i en ny värld av beväpnad polis, säkrade ingångar och förstärkta dörrar, rädsla och död«, skrev medarbetaren Fabrice Nicolino i en kolumn veckan innan.

8/1 Goldenglobemetoo

Under Golden Globe-galan låg stort fokus på metoo och udden riktades mot filmindustrins maktmissbruk och sexuella trakasserier. »En ny dag väntar i horisonten«, sa Oprah Winfrey i ett tal och förhoppningar om en ny valrörelse 2020. Läs mer här.

8/1 Politiska protester enligt Iran

Över tusen iranier har gripits vid protetserna. Irans president Hassan Rohani menar att det inte bara handlar om missnöje över ekonomin, utan det finns politiska krav inblandade.

9/1 Samtal mellan Nord och Sydkorea.

Nordkorea kommer att delta i vinter-OS som går av stapeln X. Beskedet resulterar i att båda parterna enats om att hålla samtal för att minska spänningarna, enligt regeringen i Seoul.

10/1 Turkies »järnlady« kandiderar 

Turkiets »järnlady« Meral Aksener vill bli landets första president. Hon har tidigare varit inrikesminister i landet.

11/1 Assange blir ecuadorian 

Julian Assange har beviljats medborgarskap i Ecuador, säger Ecuadors utrikesminister María Fernanda.

12/1 Nattmangling i Tyskland

Tyskland är ett steg närmare att få till en regering efter utdragna samtal över natten. Partiledarna Angela Merkel (CDU), Horst Seehofer (CSU) och Martin Schulz (SPD) meddelar på en gemensam presskonferens att de rekommenderat sina respektive partier att starta officiella regeringsförhandlingar.

12/1 Ny Norgeregering

Partiledarna för Høyre, Frp och Venstre har kommit överens om att bilda regering. En svag regering då de inte har majoritet, enligt experter.

12/1 Trump: Vill inte ha folk från skitländer

Donald Trump vill inte att människor från »skitländer« invandrar till USA. Det sade han under ett möte i Vita Huset. Senare under dagen twittrar Trump en dementi: »Mitt ordbruk vid Daca-mötet var hårt, men jag uttalade mig inte så«, skriver han.

Sju dagar är sammanställd av Nina van den Brink och Leon Nudel.