Sju dagar: Hon vill leda V, röstkaos i Iowa och fredsplan nobbas

Text: Redaktionen

Bild: TT

Sverige

7/2 Lavinfara stoppar tågtrafik

Lavinfaran är stor i de svenska fjällen. Under torsdagens stoppades all tågtrafik på en sträcka mellan Kiruna och Riksgränsen. Det påverkar både persontåg och godstrafiken till Norge. Tågtrafiken kommer att stå still tills lavinexperter kan undersöka läget idag, fredag, skriver TT.

6/2 Ola Magnell död

Artisten Ola Magnell avled under torsdagen vid en ålder av 74 år. Han var bland annat textförfattare åt Siw Malmkvist och Lill Lindfors och skivdebuterade 1974 med LP:n ”Påtalåtar”. Magnell växte upp på Skälby gård i Kalmar och låg bakom populära låtar som ”Tomma tunnor” och ”Kliff”.

5/2 Nooshi Dadgostar stöttas

Ulla Andersson, som meddelat att hon inte ställer upp i valet av ledare för V,  säger på en pressträff under morgonen att hon stöder Nooshi Dadgostar som efterträdare till Jonas Sjöstedt. »Hon är väldigt intelligent och klok och har en analysförmåga som få, hon har också värme och humor.«

5/2 Döms för våldtäkt

Motalas kommunalråd Kåre Friberg (M) döms till fängelse i 2,5 år för våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. Friberg, som nekat till brott, frias från två andra våldtäkter. Moderaterna meddelade redan vid åtalet att förtroendet var förbrukat för Friberg. Om kommunstyrelsen vill avsätta honom kan det ske först efter att domen har vunnit laga kraft.

4/2 Smittad på svenskplan

En belgisk medborgare som flögs tillbaka till Europa med samma plan som de evakuerade svenskarna bekräftas smittad med det nya coronaviruset, rapporterar SVT. Den belgiska folkhälsomyndigheten skriver att personen är vid god hälsa.

3/2 Dadgostar in i striden

Vänsterpartiets vice ordförande Nooshi Dadgostar vill leda partiet efter att Jonas Sjöstedt avgår. »Jag vill att Vänsterpartiet ska bli ett ännu bredare parti som fler människor känner sig hemma i och litar på«, säger hon till TT.

3/2 Strid om invandring

Efter att Moderaterna meddelat att man vill strama åt arbetskraftsinvandringen säger Vänsterpartiet att man är beredd att diskutera frågan, och öppnar för att köra över regeringen på ännu en punkt. LO uppmanar Löfven att förhandla med Moderaterna.

2/2 Svenskar kommer hem

Under kvällen anländer de 12 svenskarna som befann sig i kinesiska Wuhan till Arlanda. Inga av dem ska vara smittade av viruset, men de uppmanas att hålla sig hemma och att minimera sociala kontakter i fjorton dagar. Att hålla kontakt med sjukvården är inte obligatoriskt för dem.

1/2 Corona samhällsfarligt

Efter en begäran från Folkhälsomyndigheten har regeringen beslutat att klassa det nya coronaviruset som en samhällsfarlig sjukdom. Målet är att ge smittskyddsläkare utökat mandat rörande extraordinära åtgärder. Beslutet träder i kraft vid midnatt.

Internationellt

7/2 Buttigeg vann Iowavalet – ordförande kräver omräkning

Efter tre dygn är resultatet i Demokraternas primärval i Iowa färdigräknat. Den tidigare borgmästaren Pete Buttigeg vann, med minsta möjliga marginal, flest delegatsröster, 26,3 procent. Senatorn Bernie Sanders fick 26,1 procent av delegatrösterna, men är var den som fick flest röster totalt, drygt 2500 fler än Buttigeg, skriver TT.

6/2 Kirk Douglas död

Den amerikanske skådespelaren Kirk Douglas har gått bort. Det meddelade hans son, Michael Douglas, på Instagram. Kirk Douglas blev 103 år, och är mest känd för genom huvudrollen i filmen Spartacus från 1960 som han även producerade. Han gjorde ett hundratal filmroller under sin karriär och var en av de första i Hollywood som startade eget produktionsbolag.

5/2 State of the union-dramatik

President Donald Trump målar i sitt årliga State of the union-tal en bild av ett starkt Amerika, som gjort en comeback sedan åren under Barack Obama. Representanthusets talman Nancy Pelosi skapar uppståndelse när hon river sönder sin kopia av talet och kallar det för ett »manifest av osanningar«.

4/2 Röstkaos i Iowa

Resultatet från Demokraternas nomineringsmöte i Iowa försenas efter att den app som skulle rapportera resultaten visade sig ha kodningsfel. Nästan ett dygn sent rapporteras det att 62 procent av resultaten har beräknats och att Pete Buttigieg tagit ledningen.

3/2 Johnson lovar hårda tag

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vill inte att människor som döms för terrorbrott automatiskt ska omfattas av regler för tidigt frisläppande. Han tidigarelägger lagstiftning för att stoppa systemet och vill även att detta ska appliceras retroaktivt.

2/2 Knivdåd i London

Under eftermiddagen blir tre personer förda till sjukhus efter ett knivdåd i södra London. En av de knivhuggna får allvarliga skador, men under kvällen uppges de inte vara livshotande. Angriparen, som  för ungefär en vecka sedan släppts ur fängelse för terrorbrott, skjuts till döds av polisen. Händelsen rubriceras som terrorrelaterad.

2/2 Ny premiärminister i irak

Den tidigare kommunikationsministern Mohammad Allawi utnämns av Iraks president till ny premiärminister. Hans första uppgift blir att samla en regering som kan godkännas av landets parlament. Ett politiskt dödläge har rått i landet i flera månader.

1/2 Nobbar fredsplan

Arabförbundet förkastar president Donald Trumps fredsplan för Israel–Palestina-konflikten, efter ett extrainkallat möte i Kairo där ett helt enigt svar nåtts. Förbundet ställer sig bakom Palestina, som bryter förbindelser med Israel och USA.