Annika Duncan: »Zlatan är inte störst – ännu«

Text: erik hultkvist

Zlatan är tillbaka. I laguppställningen inför EM-kvalmatchen mot Nordirland den 28 mars finns han med i laguppställningen. Det gör däremot inte Henrik Larsson, som tackat nej. Fokus pratade med Radiosportens Annika Duncan om de två storstjärnornas val.

Vad betyder det för det svenska landslaget att Zlatan är tillbaka?

– Att vi blir mycket bättre. Han var ju inte så bra i VM, men i den form han är nu så vore det obegripligt om han inte skulle tillföra väldigt mycket till svensk landslagsfotboll. Jag är glad för Zlatans skull också, för jag tror att han hade gjort sig själv stor skada om han hade fortsatt att bojkotta landslaget.

Hur då?

– Jag tror att han höll på att tappa mycket av svenska folkets kärlek. Det är okej att vara lite rebellisk och inte gilla media och så. Däremot tror jag folk tar det mer personligt när han distanserar sig från landslaget. »Den här personen gillar inte sitt land«, tänker folk och då blir de sura.

Hur bra är Zlatan egentligen? Är han topp tio i världen?

– När han är bra så är han definitivt det, och just nu är han bra. Däremot verkar det som om många fotbollsexperter, inte minst svenska, har svårt att ge honom det beröm han förtjänar för att de har svårt för hans stil. Det tycker jag är fel, för man ska inte blanda ihop de grejerna. Ibland begär vi väldigt mycket av våra idoler, men egentligen behöver ju Zlatan faktiskt inte göra något annat än att vara jävligt bra på att spela fotboll, och det är han ju.
I Italien känns det som att det skulle vara omöjligt att tacka nej till landslaget. Tror du att Inter påverkat Zlatans beslut?
– Det kan jag tänka mig. I Italien hyllar man sin mor och älskar sitt land. Nu är dessutom hans tränare, Mancini, modell för H&M. Mancini kan inte göra en kampanj i Sverige och ha en svensk spelare som bojkottar sitt landslag.
Henrik Larsson däremot vill inte vara med. Bra eller dåligt?
– Det är dåligt. Det är också synd att han varit så kategorisk. Nu ställdes inte saker och ting på sin spets inför Nordirlandmatchen, men hade vi fortsatt att ha stora skadeproblem och om Zlatan fortsatt bojkotta så tycker jag absolut att man skulle ha försökt övertyga Henke att komma tillbaka.
Men är det bra att ha med honom i kvalet om han sedan inte är med i EM?
– Det går inte att börja blicka fram mot nästa mål innan man är klar med det första. Sverige har ju ingen lätt väg kvar mot EM, vi har bortamatch mot Spanien och dubbelmöte mot Danmark. Så jag tycker absolut att man ska köra med bästa möjliga laget i kvalet.
Går Henke att övertala?
– Nej. Det verkar som att han vill trappa ned. Han är beundransvärt lojal mot sin familj och verkar alltid ha vägt in sin fru och sina barn i de val han gör. Så då måste man respektera hans beslut. Däremot bör det stå helt klart att han är välkommen tillbaka till landslaget om han vill.
Hur kunde han tacka nej till fortsatt spel i Manchester United?
– Även där spelade nog hänsyn till familjen in. Men sedan verkar det också som om han gillar goda slut på sagor. Han har många bra slut i sin sagokarriär redan och han kände nog att det var perfekt att vara där en kort tid, men att sedan återvända till Sverige enligt plan.
Hur stor tillgång är han för Helsingborg när han spelar med sämre medspelare och motståndare än han gör i Manchester United?
– Jag tror att Henrik Larsson är en tillgång för alla lag, eftersom han har en sådan hög lagmoral och jobbar så hårt. Han betyder väldigt mycket för Helsingborg. Det syntes hur mycket de förbättrades med honom.
Vem är störst: Henke eller Zlatan?
– Tja … Henke är störst hittills, men jag tror att Zlatan kommer att gå om. När hans karriär är över så hoppas jag att han kommer att stå i en klass för sig.