»Björklunds smak är grotesk«

Text:

Bild: ERIK ABEL/SCANPIX

I det senaste brittiska valet engagerade sig färre artister än förr. Har musiken spelat ut sin roll inom partipolitiken?

– Britterna har lärt sig av sina misstag. Att som Noel Gallagher och Oasis stå helhjärtat bakom Tony Blair och Labour fick svåra konsekvenser. De framstod som idioter när Tony Blair förvandlades till en krigshetsare. Damon Albarn i Blur var också nära att gå i fällan men klarade sig, han är smartare än Noel Gallagher.

Vilken svensk artist skulle vara den största väljarmagneten inför årets val?

– Förmodligen en stor artist som inte skrivit politiska texter förut. Kanske Per Gessle, det vore otippat. Men jag hoppas nästan att artister inte har så stort inflytande. Det vore ganska hemskt.

Hur har musik med politiskt innehåll förändrats?

– Det går i cykler. På 1970-­talet var politisk musik väldigt populär, på 1980-­talet var det ute. I början av 2000-talet blev det hett igen, med Göteborgskravallerna och hiphopens genombrott i Sverige. I dag har pendeln svängt igen och nu är varken punk eller hiphop särskilt hett.

Vilken är din favorit inom den politiska musiken?

– Looptroops anarkistiska låt »Jag sköt Palme«, från början av 2000-talet. Billie Holidays »Strange Fruit«, om rasism och den amerikanska Södern. Den låten hade också en reell politisk effekt, den gav liv åt hela medborgarrättsrörelsen. Jag gillar även Promoes »Den ljusnande FRAmtid«. Det är roligt med låtar som är inriktade på en enda sakfråga, i det här fallet FRA-debatten.

Vad tycker du om partiledarnas Spotify­listor?

– Extremt tillrättalagda. Inte minst [[Mona Sahlin|Mona Sahlins]]. Hon älskar Bruce Springsteen, ändå var han inte med på listan. Och ingen låt var äldre än tio år. Hon försöker positionera sig som mer ungdomlig. [[Göran Hägglund|Göran Hägglunds]] lista kändes ganska genuin, det var bara vita, äldre män som spelar rock. [[Jan Björklund|Jan Björklunds]] lista kändes tyvärr också uppriktig. Den är rent grotesk. Det är skrämmande att den person som är ansvarig för hela det svenska skolsystemet gillar Christer Sjögrens »I love Europe«. [[Fredrik Reinfeldt|Reinfeldts]] ­musiksmak finns det inte så mycket att säga om. Han är fast i sin egen lumpartid.

Är musik ett smart sätt att vinna röster?

– Tittar man på det senaste amerikanska presidentvalet så använde sig de bägge kandidaterna av musik som ett sätt att profilera sig gentemot specifika väljargrupper. Barack Obamas musiklista innehöll artister som Frank Sinatra och Bruce Springsteen – vita, helylleamerikaner. John McCain däremot, hade ABBA på sin lista. I konservativa amerikaners ögon är ABBA rena gaydiscot.

Men artister brukar väl ofta protestera när deras musik används i politiska syften?

– Absolut. Den nyblivne brittiske premiär­ministern David Cameron gjorde ett smart drag genom att utnämna The Smiths till sitt favoritband. Som väntat rasade front­figuren Morrissey mot att den konservative Cameron öppet visade sin kärlek. Det fick Morrissey att framstå som en surgubbe och Cameron som en vinnare.

Varför lockar vänstern till sig flest och bäst artister?

– Det är enklare att skriva låtar om att alla politiker är idioter och att man hatar alla rika än att skriva om att man älskar skattesänkningar. Men jag måste erkänna att extremhögern i Nordisk Ungdom gjorde ett rätt bra jobb med sin reggaelåt som de släppte för ett tag sedan.

Vilken svensk popartist skulle du vilja se göra en låt?

– Det parti som bäst skulle behöva lite hjälp är Piratpartiet. Folk tror fortfarande att det bara består av finniga hackers som inte vill betala för att kolla på Transformers. Kanske skulle Timbuktu eller Dennis Lyxzén kunna hjälpa dem.

Om man inte vill lyssna på kampanjlåtar, vad ska man lyssna på?

– Robyns nya skiva, den är ljus men ändå sorglig. Och blackmetal-bandet Watains senaste skiva är också fantastisk. Deras texter handlar mest om kokande lava och zombies.

Detta har hänt

I veckan blev det klart att schlagerdrottningen Linda Bengtzing leder allsång tillsammans med centerpartiet. Mange Schmidt, Wille Crafoord, och Sofia Talvik gör moderaternas kampanjmusik. Och Moneybrother spelar för socialdemokraterna under årets Almedalsvecka. The Knife skänkte nyligen pengar till Feministiskt initiativ, liksom ABBA-legendaren Benny Andersson. Ujje Brandelius, Doktor Kosmos-sångaren, jobbar för vänsterpartiet.