»Björnen är vårt farligaste djur«

Text:

Var det rätt att skjuta björnungarna?

– Nej, jag tycker att det var klumpigt. Myndigheterna försöker bara bolla frågan mellan sig, och i regel brukar det till sist bli polisen som sitter där med Svarte Petter. Då blir det ett avlivningsbeslut eftersom det i princip är det enda de kan komma fram till. Det tycker jag är väldigt synd.

Vad har polisen för kunskaper att ta sådana beslut?

– Jag tror inte alls att det finns någon kompetens hos polisen. Kompetensen finns på Naturvårdsverket och i Svenska Djurparksföreningen. Man kan väl säga att merparten av poliserna är jägare snarare än björntjänare.

Hur länge hade man kunnat vänta?

– De där ungarna var inte döda efter fem dagar. De var ganska utmärglade uppenbarligen, men de hade klarat sig längre än så. När jag växte upp på Skansen på 1960-talet och de stora rovdjuren fortfarande jagades så kom det praktiskt tagit in björnungar eller järvungar varje vår. Då hade någon skjutit honan, stoppat ungarna i en ryggsäck och sedan tog det tre-fyra dagar innan de hamnade i en djurpark som köpte dem. Och det gick ingen nöd på de ungarna trots att de naturligtvis var i dålig kondition och uttorkade. Att flaskföda björnungar är inget svårt alls. Jag flaskfödde de första björnungarna när jag var elva år gammal.

Så det hade gått att rädda björnungarna?

–Ja, absolut. Så döende kan jag inte tänka mig att de var. Om man exempelvis hade låtit folk från Orsa björnpark som är professionella åka dit och ta med dem så hade de varit alldeles utmärka, lyckliga, levande björnungar i dag. Och dessutom skulle de ha fyllt en vikig funktion i det avelsprogram som finns för den svenska björnstammen i djurparkerna.

Hur är förhållanden för björnar i svenska djurparker?

– En björn som växer upp i stora utrymmen i djurparker har ett bra liv. Det går inte att ta en fullvuxen, vild björn och stoppa in den i en djurparkshägn. Men ungar som växer upp där har det bra tack vare de regler vi har i Sverige. Det finns ju inga björnburar eller björngropar som vi hade för 30–40 år sedan. De är borta. Hellre en lycklig björn i en djurpark än en död björnunge i skogen.

Borde man då inte ha tagit hand om björnungarna direkt?

– Med facit i handen så skulle man kanske ha gjort det, men man kan ju inte utgå från att hon inte skulle komma tillbaka. För det normala beteendet hos en björnhona som i panik tvingas lämna ungarna är att hon går tillbaka. Så nej, de tog rätt beslut till en början att inte göra någonting. Sedan kan man möjligen ifrågasätta om man ska ha en helikopter som surrar runt där för att hålla koll på var björnen är.

Är björnhonan farlig nu?

– Nej. Hon har övergivit sina ungar och kommer att leva ett fortsatt björnliv och föda ungar nästa år igen med största sannolikhet. Men hon var panikslagen och den här killen hade en väldig tur. Det var lite märkligt att hon inte attackerade pojken mer än hon gjorde utan bara med hastigt mod bet ifrån sig och sedan stack sin väg.

Hur farliga är björnar?

– Björnen är det farligaste djur vi har i Sverige, inte att möta i skogen men att möta i samband med att de har ungar som honorna i regel försvarar med sitt liv. Med tanke på björnens storlek och tyngd så ligger man lite illa till om man ska brottas med en björn.

Varför blir det då så stor uppståndelse och engagemang kring de här björnungarna?

– Så är det alltid. Det krävs åtminstone 200 ihjälsvultna barn i Somalia för att väga upp en halvdränkt kattunge.

Men har inte björnen en speciell position i Sverige?

– Jo, så är det. Björn förknippas inte med något som är farligt. Det finns inget björnhat i Sverige. Det finns ett varghat som är fullständigt ogrundat medan björnen är som i visan »Mors lilla Olle« som äter blåbär och annat gulligull. Det finns inte en barnsaga som förtalar björnen men alla förtalar den elaka stora, stygga vargen.

Detta har hänt

I fredags för en vecka sedan blev en tolvårig pojke attackerad av en björn i Funäsdalen sedan han åkt skidor rakt in i björnens ide. Pojken klarade sig och björnen flydde. Kvar var tre björnungar. Länsstyrelsen och polisen väntade med att ingripa i hopp om att björnhonan skulle återvända. Efter fyra dagar insåg de att björnen hade övergivit sina ungar, men då var ungarna i sådant skick att polisen gjorde bedömningen att de omedelbart behövde avlivas.