Eva Lundgren: »Fossmo styrdes av Kristi Brud«

Text: Lisa Bergman

Helge Fossmo erkände nyligen att han varit inblandad i morden i Knutby, uttalanden som föranleddes av samtal med den stridbara genusprofessorn Eva Lundgren som forskar om Knutbyförsamlingen och den tragedi som ägde rum där i januari 2004.

Helge Fossmo har sagt: »Vem hade trott att två motpoler som Eva Lundgren, nationalsymbol för aggressiv feminism och jag, Knutbypastorn, nationalsymbol för patriarkalt maktmissbruk, skulle lära känna varandra och arbeta mot samma mål.« Gör ni det?

– Nja, mitt mål i det här forskningsprojektet är att förstå Knutby och vad som hände där. Som religionsvetare blev jag intresserad när jag förstod att Knutby är den sortens hierarkiska församling som präglas av total kvinnlig underkastelse, som jag studerat tidigare. För Helge Fossmo handlar nog vårt samarbete snarare om att låta sitt samvete komma fram.

Om han inte är den patriarkala maktmissbrukare som han utmålats i massmedia – vem är han då?

– Jag tror att han är en person som har börjat reflektera över den sidan av sig själv. Han är väldigt begåvad och intelligent. Dessutom är han en karismatisk person som har nära till sina kvinnliga drag, vilket gjorde det så lätt för honom att komma nära kvinnorna i Knutby. Det är en väldigt farlig mansroll – när man döljer sitt maktspråk i kärlekstermer.

Tror du att du kan få fram mer information än vad polisen fick i brottsutredningen?

– Det har väl redan visat sig.

Hur länge har dina samtal med Helge Fossmo pågått?

– Vi har träffats regelbundet på Kumla sedan mars 2005. Periodvis så ofta som en gång i veckan. Varje gång sitter vi fem timmar inlåsta ensamma i ett rum. Det är extremt hög säkerhet; man får inte ens ha med sig ett läppstift – jag har försökt!

Vad pratar ni om?

– Det allra mesta som rör dramat i Knutby – om hans tid där och hans personliga relationer. På senare tid har jag märkt att han har något att berätta.

Hur då?

– Det apostoliska ledarskapet i Knutby innebär att man tror att folk är sända direkt från Gud. Åsa Waldau bryter av från den kvinnliga underkastelsen på grund av att hon betraktas som Jesus brud – inte i någon metaforisk bemärkelse utan bokstavligen. Hon var i den absoluta toppen av hierarkin och man trodde att Gud kommunicerade direkt genom henne. Helge Fossmo styrdes av henne och skulle inte ha handlat som han gjorde utan hennes inblandning.

Tror man fortfarande i Knutby att Åsa Waldau är Kristi Brud?

– Det finns inget som tyder på att det har ändrats i alla fall.

Det har framförts kritik om att du och Rigmor Robert genom era samtal med Helge Fossmo ger honom en plattform att glänsa från – hur ser du på det?

– Det finns inte mycket glans över Helge Fossmo i dessa dagar, det kan jag försäkra. Han har visserligen ett stort behov av att vara i centrum men just nu är det rena golgatavandringen för honom medan han kommer till insikt om vad han har gjort.

Risken att ni blir manipulerade av den karismatiske pastorn då?

– Mediebilden av den manipulative Fossmo är helt absurd. Men visst får jag vara försiktig och ha det i åtanke hela tiden. Samtidigt är jag 55+ och har hållit på med känslig könsforskning i många år så jag tror inte att jag kan dras in i hans nät, om han nu har något.

»Könskriget« sändes i tv för drygt ett år sedan. Så här i efterhand, hur ser du på den kritik som framfördes efter det?

– Jag känner mig totalt lurad av Evin Rubar. Med hennes klippteknik och egna kommentarer fick man en helt missvisande bild av vad jag försökte säga. Det var inte seriöst.