»Gotland har de högsta priserna«

Text:

Bild: SCANPIX

Hur ser prisutvecklingen på sommarhus ut?

– Det är extremt stora regionala skillnader. I Norrbotten och Västerbotten, som ändå har långa kustremsor, är fritidshusen billiga. Mellan 2006 och 2010 steg priserna med 30 procent. I Kronobergs län säljs det minst sommarhus, i Stockholm flest. Gotland har det högsta kvadratmeterpriset, 38 043 kronor. Kronoberg har det lägsta, 10 613 kronor.

Var är det just nu mest prisvärt att köpa sommarhus?

– Det är omöjligt att svara på. Om jag var extremt händig och sugen på att göra en bra affär så skulle jag satsa på ett renoveringsobjekt, men behöver man anlita hantverkare till allt är det tveksamt om det lönar sig. Sedan finns det inte alls samma investeringstänk när det gäller fritidshus. En bostadsrätt i stan ses ofta som en investering som kommer att betala sig. Med sommarhus handlar det om vad man vill göra på sin lediga tid och då är det kanske inte lika viktigt att göra en god affär.

Vad är ett omöjligt objekt i sommarhussvängen i dag?

– Det finns inga sådana. Alla objekt hittar sin köpare men det kan i extremfall ta tre år. Fritidshus som ligger avsides och har dåliga kommunikationer tar längre tid att sälja.

Förutom sjönära läge, vad står högst i kurs hos en sommarhusköpare?

– God standard och goda kommunikationer. En del spekulanter vill fortfarande ha en torpdröm med utedass och utekök, men allt fler vill ha mer moderna fritidshus med alla bekvämligheter.

Hur många av spekulanterna överskattar sin renoveringsvilja?

– Väldigt, väldigt många. De överskattar sin egen förmåga att renovera och underskattar den tid det faktiskt tar. Många tror att det är lika enkelt som i inredningsprogrammen på tv. Men man har bara några veckors semester och då vill de flesta även kunna vila och umgås med familj och vänner. Många par renoverar ihjäl varandra.

Den nya mäklarlagen träder i kraft den 1 juli, men saknar förbud mot de kritiserade lockpriserna. Varför är det viktigt att stoppa lockpriser – det handlar ju bara om hur mycket köpare är villiga att betala?

– Det kan tyckas märkligt då vi har ett helt transparent system där det bara är för köparen att gå in i Mäklarstatistik för att få den senaste månadens försäljningspriser i det aktuella området. Då borde man som köpare inte bli överraskad när slutpriset blir mycket högre än utropspriset. Men samtidigt bidrar lockpriser till en förtroendekris för hela branschen.

Hur har försöket med att ange jämförelsepriser i annonsen påverkat lockpriserna?

– Det är ett pilotprojekt som testas sedan den 1 april i år och enbart på bostadsrätter i Stockholms innerstad. Tyvärr har vi inte sett något minskat glapp mellan utropspris och slutpris än så länge, men vi ska utvärdera försöket i december.

Varför säger fastighetsmäklare aldrig att bostadspriserna kan sjunka?

– Jag vet faktiskt inte. Det är en bra fråga. På Mäklarsamfundet uppmanar vi alla mäklare att hålla sig till den sanna bilden. Men för en mäklare är höga priser inget självändamål, det är betydligt viktigare med rörlighet på bostadsmarknaden.

Börjar lånetaket och Riksbankens höjningar att märkas på marknaden?

– Inte än så länge, priserna ligger väldigt stilla. I hela riket har priserna sjunkit med en procent den senaste månaden, men i Stockholm har priserna gått upp lika mycket.

Hur har du själv gjort med dina bostadslån?

– Jag har en mindre del med bunden ränta och större delen med rörlig. Vi köpte sommarhus på Ingarö i Stockholms närskärgård år 2000 och då var det ingen som ville ha sommarhus så nära stan. De senaste tre åren har det exploderat även på Ingarö. I slutändan blev det kanske inte en så bra affär med tanke på hur mycket vi lagt ner på renovering.

Detta har hänt

Drömmen om den röda stugan lever och nu är det högsäsong för sommarhusspekulanter. Jeanette Gustafsdotter är vd på Mäklarsamfundet, branschorganisationen som 75 procent av den svenska mäklarkåren är ansluten till. Den 1 juli träder den nya mäklarlagen i kraft. Den innebär att fastighetsmäklaren måste dokumentera allt som sker i affären och lämna över budgivningslista till köpare & säljare när kontrakt skrivs.