»Ingen skulle ’dua’ Obama«

Text:

Bild: ANDERS WIKLUND, SCANPIX

Varför är det så stort intresse för etikettfrågor?

– Jag får mellan 10 och 20 frågor varje dag, så uppenbarligen finns det ett stort sug. Människor skriver till mig om de mest oväntade saker. Mest handlar det om förhållningssätt i relationer, som hur man ska hantera svärmor, en lättstött vän eller någon som beter sig konstigt.

Du får ibland konstiga frågor – tröttnar du inte?

– Jag upphör aldrig att förvånas över att många människor är så självupptagna och oförmögna att anpassa sig till andra personer. Men oftast är det rolig läsning.

Vad skiljer ett kungligt bröllop från ett vanligt?

– Ett kungligt bröllop går inte att jämföra med andra vigslar. I sommar gifter sig Sveriges blivande statschef, och hon gifter sig delvis för Sveriges folk. Det handlar om en ceremoni knuten till det svenska statsskicket och det är inte deras personliga val hur bröllopet utformas. Jag tror knappast att Victoria och Daniel Westling skulle bjuda hela regeringen till sin bröllopsmiddag om de hade en privat bröllopsfest.

På vilket sätt skiljer sig kunglig bröllopsetikett från vanlig?

– Bordsplaceringen är betydligt mer ceremoniell. Det finns ett tydligt regelverk som beror på att människor är fåniga och lätt blir sura om deras rang inte respekteras. En kung står alltid i högre rang än en prins, en drottning alltid högre än en prinsessa, och så vidare. Rang och släktnärhet avgör placeringen vid ett kungligt bröllop.

Är mediernas bevakning av kunga­bröllopet tillräckligt kritisk?

– Jag har svårt att förstå de som menar att SVT lägger för stor tid på bröllopet med tanke på hur många i Sverige som faktiskt är intresserade. Jämför detta med att sända från OS varje dag i två veckors tid. Det kungliga bröllopet är en manifestation av Sveriges statsskick och man bör respektera vårt statsskick även om man inte gillar det. Den svenska kungafamiljen är en symbol för nationen och bör behandlas respektfullt. Det måste finnas en viss distans i relation till kungligheter, annars vore de inte längre kungliga. Precis som det finns en distans och respekt inför en president, i de länder som är republiker. Jag tror inte att någon skulle komma på tanken att »dua« Barack Obama.

Kommer bevakningen leda till att fler blir republikaner, eller tvärtom?

– Både Victoria och Daniel Westling verkar vara omtyckta och respekterade, och därför tror jag att bröllopet kan öka stödet för den svenska monarkin.

Det här ser ut att bli en smutsig valrörelse. Du är ju före detta politisk reporter – på vilket sätt skiljer sig politikers agerande från andra människor?

– Jag fascineras ofta av hur politiker tycks tro att de kan komma undan med lögner och dumheter. De tar dåligt hand om sina varumärken. Det är också förvånande att flera ledande politiker brister i respekt för varandra, exempelvis de som inte bemödar sig om att uttala varandras namn rätt, som Lars Ohlys ofta feluttalade efternamn. Det visar på nonchalans.

Vad har du för tips till politiker inför årets valrörelse?

– Ju mindre lögner och medvetna vantolkningar av vad politiska motståndare sagt, desto bättre kommer det att gå. Väljare är inga idioter, vi hör när de misstolkar sina motståndare med flit. Många politiker fattar heller inte att det är bra att se glad ut och verka intresserad av andra människor och sitt uppdrag.

Hur påverkar sociala medier och bloggar samtalstonen?

– De gör att vi säger saker och uttrycker åsikter som vi annars inte skulle gjort. Jag är rädd att anonymiseringen leder till ett fruset och obehagligt samhällsklimat.

Är det i ditt tycke okej att skriva om saker som sagts i ett privat sammanhang?

– Självklart inte. Det är att beröva människor deras personliga integritet.

Detta har hänt

I år är helgens bröllops­mässa på Skansen i Stockholm extra aktuell med tanke på prinsessbröllopen i år. Här marknadsför sig bröllopsindustrin: det gäller kläder, smycken, blommor, bröllopstårtor, presenter, dekorationer, bröllopsmusik och festlokaler. Här deltar också etikettexperten Magdalena Ribbing som svarar på frågor om vad som gäller formellt i de här sammanhangen.