»Jag smugglade kondomer«

Text: Martin Ahlquist

Bild: Scanpix

Vad sa Gunnar Sträng till dig?

– Gunnar Sträng, som var av den gamla skolan, sa att småtjejer som jag inte begrep sig på skatter. Vi hade förberett en rapport som föreslog att sambeskattningen skulle avskaffas eftersom den var så hämmande för kvinnor. Man hade mer skatt som gift än vad två enskilda personer hade. Det gjorde det olönsamt att arbeta. Jag hade förberett mig ordentligt och efter ett tag sa Rudolf Meidner: »Gunnar, flickan har ju faktiskt rätt«.

Är det bättre ställt med jämställdheten i dag?

– O, ja. Det har hänt fantastiskt mycket. Kvinnor blir inte ifrågasatta på samma sätt i dag. Och även om det återstår en del innan det är jämställt på arbetsmarknaden så har reformer som föräldraförsäkringen betytt otroligt mycket.

Tycker du att arbetarrörelsen har skött jämställdhetsfrågorna bra?

– Både ja och nej. Det är tur att man haft kvinnoförbundet. Utan det hade jag aldrig kunnat driva frågan om särbeskattning. Men fackföreningarna har inte alltid varit så framåt när det gäller att jämna ut löneskillnader mellan kvinnor och män. Det har varit kämpigt med gubbarna.

Vad tycker du om den socialdemokratiska politiken som drivs nu?

– Det är mycket motvind. Det är alltid jobbigt att vara i opposition, men jag är glad att vi har en kvinnlig partiledare och henne borde vi ställa upp för.

Du säger borde? Gör inte rörelsens folk det?

– Det finns en del gubbar som inte tycker att det är så roligt med en kvinna på den högsta posten i partiet.

Vilka är de här gubbarna?

– De vet själva vilka de är och de borde ta och skärpa sig.

Hur tycker du att socialdemokraterna har skött Europapolitiken?

– Det har varit lite som att spotta i motvind. Det har varit svårt att tända folk. Nu säger Marita Ulvskog, som stod högst upp på listan i Europaparlamentsvalet, att hon ändrat sig och är för EU och då är det väl dags att visa det. Nu är det upp till bevis! Jag kryssade två personer. Men Marita och de andra nejarna kryssade jag inte.

Du berättar i boken att PLO planerade att mörda dig.

– Jag jobbade under min tid som migrationsminister ofta med frågor som  var kontroversiella och det fanns mörka krafter som hade sådana planer. Samma hot som tidigare hade riktats mot Anna- Greta Leijon riktades mot mig och jag var tvungen att ha livvaktsskydd. Vid ett tillfälle skickade Olof Palme partiets internationella sekreterare till Yasir Arafat för att tala honom till rätta. Det handlade inte bara om mig utan om att PLO måste hålla sig till lagliga metoder.

Din man Bertil fick också fungera som livvakt åt dig, och du skriver att utan honom så hade du inte levt i dag.

– Ja, vi bodde i radhus och jag kunde inte öppna dörren själv. Men jag vill helst inte prata om det där. Det är länge sedan, men det gör ont.

Då pratar vi om något helt annat. Du har gjort dig skyldig till smuggling av kondomer.

– Javisst, och inte bara en gång. Är det något jag har smugglat så är det kondomer. Jag var vice ordförande i RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning) och Carl-Adam Nycop var ordförande. Kondomer var olagliga i en rad länder och när vi åkte till konferenser med IPPF (International Planned Parenthood Federation) brukade vi packa väskorna fulla för att lämna som gåvor. RFSU hade, och har fortfarande, en egen kondomtillverkning. Jag minns en gång när jag och Carl-Adam fastnade i den italienska tullen med massor av kondomer. »For personal use«, sa jag varpå den förlägna tulltjänstemannen släppte igenom oss.

Detta har hänt

Anita Gradin, tidigare jämställdhetsminister, utrikeshandelsminister och EU-kommissionär, lanserar i veckan som kommer sin bok »Från bruket till Bryssel«. För första gången berättar hon med egna ord om vad som hände när kommissionen tvingades avgå och vad hon egentligen tycker om Göran Persson.