»Jag trodde jag skulle kliva in i en stor Hollywood­fabrik utan frihet«

Text: Gunnar Rehlin

Bild: Scanpix

Noomi Rapace spelar den kvinnliga huvudrollen mot ­Robert Downey junior och Jude Law i »Sherlock Holmes 2: A Game of Shadows«.

Hur mycket kunde du om Sherlock Holmes?

– Jag är väldigt familjär med honom, och jag har sett den förra filmen med Robert i huvudrollen. Men jag har inte läst några av böckerna. Jag läste inte så mycket böcker när jag var liten, jag ägnade mig åt andra saker.

Berätta om Sim, som du spelar i filmen.

– Hon är en zigenarkvinna som Sherlock Holmes möter i London. Det blir ett väldigt intensivt och dramatiskt möte. Senare möts de igen och slår sig samman i jakten på skurken professor Moriarty.

Gjorde du mycket research?

– Jag kom in i filmen med kort varsel, så jag hann till exempel inte med att tillbringa tid i ett zigenarläger, vilket jag hade velat. Men jag jobbade med en kvinna som heter Zita Kovac som har levt med zigenare i Transsylvanien. Hon satte mig in i språket, så jag lärde mig tala lite romani. Och jag lärde mig att sjunga och att dansa traditionella zigenar­danser.

Du brukar ju träna hårt, tvingades du upphöra med det nu?

– Ja, filmen utspelas ju i det sena 1800-talet och en zigenarkvinna från den tiden tränar inte. Så jag slutade träna, jag blev mjukare i kroppen, mer feminin. Det är svårt att inte få träna, jag har svårt att sitta stilla. Men jag måste ju anpassa min kost och min träning efter de roller jag gör.

Är det skillnad mellan att göra film i Sverige och utomlands?

– Jag blev väldigt förvånad. Jag trodde jag skulle kliva in i en stor Hollywood­fabrik utan frihet. Men det här kändes mera som en indie-film. Vi satt varje dag – Robert, Jude, regissören Guy Ritchie och jag – i Roberts trailer och gick igenom manuset och ändrade repliker. Det var väldigt intimt, nästan som en familjeproduktion. Det var ju en uppföljning, de hade jobbat ihop tidigare, men de öppnade famnen för mig.

Du gick direkt från »Sherlock Holmes« till Ridley Scotts »Prometheus«?

– Det var inte ens en dag emellan. Jag började träna fem dagar i veckan för Ridleys film. Folk som ska skickas ut i rymden måste ju vara vältränade.

Ja, det är ju en rymdhistoria som är inspirerad av klassikern »Alien« från 1979. Gillar du science fiction?

– Inte i allmänhet. Men jag älskar filmer utan gränser, och i de flesta science fiction-filmer är det ju så. Det är väldigt befriande. Samtidigt lider många science fiction-filmer av att det tekniska tar över. Så är det inte hos Ridley. Han använder sig av en fiktiv sci fi-värld, men det handlar om människor.

Drar du och ex-maken Ola i gång med filmen om Anita Lindblom och Bosse Högberg snart?

– Vi har varit tvungna att skjuta på den. Det gick inte att få ihop mitt och Olas scheman i början av året. Så jag kommer att göra två andra filmer först. Den ena är thrillern »Dead Man Down« där jag spelar mot Colin Farrell. Den andra filmen kan jag inte tala om än.

Var kommer du att bo framöver?

– Jag filmar ju mycket utomlands och tillbringar mindre och mindre tid i Sverige. Jag kommer alltid att ha en fot här, men jag ska köpa ett hus i London och bo där.

På en skala från ett till tio; hur nyfiken är du på att se filmen »The Girl with the Dragon Tattoo« med Rooney Mara som Salander?

– Jag tänker inte så mycket på det. Jag vill absolut se den, jag har stor respekt för regissören David Fincher, men jag känner mig mätt på den historien nu.

Ett världsnamn

Rollen som Lisbeth Salander i de svenska »Millennium«-filmerna gjorde Noomi Rapace till ett världsnamn – och till en eftersökt skådespelare.

Nu kommer det första resultatet av hennes internationella karriär. »Sherlock Holmes 2: A Game of Shadows« har premiär den 15 december.