Jesper Kärrbrink

Text: Anna Ritter

Satsningen på det nya spelet Limbo blev ett fiasko som fick läggas ner efter att det framkommit att det gick att utnyttja till bolags- och andelsspel.

Hur ser du på det i dag, du var ju en varm förespråkare av Limbo?

– Jag är ju en varm förespråkare för alla våra spel. Vi måste rannsaka oss själva för att se vad vi gjorde för fel. Men till syvende och sist är det ju mitt ansvar, det sticker jag inte under stol med.

Fick ni indikationer på att bolagsspel skulle kunna förekomma innan ni drog i gång satsningen?

– Vi hade ett bra regelverk som vi trodde skulle räcka. Men det visade sig att vi hade för stor tilltro till regelverket. I framtiden kommer vi införa fler kontroller under arbetets gång.

Stängningen av Limbo innebär uteblivna intäkter på 100 miljoner kronor per år. Hur hanterar ni det?

– Det är ju intäkter som vi inte har, dessutom skulle intäkterna från Limbo bara vara en liten del av vår omsättning. Det värsta är att det var ett felbeslut, och det tar jag på mig hela skulden för.

Lite krasst kan man ju säga att svenska staten tjänar pengar på människors spelberoende?

 Svenska staten tjänar på att sälja spel, och Svenska Spel tjänar på så vis mycket pengar. Men hela spellagstiftningen går ju ut på att minimera andelen spelberoende.

I mångas öron låter det som hyckleri när ni samtidigt satsar hundratals miljoner på aggressiva reklamkampanjer. Hur förklarar du det?

– Den reklam vi gör bedömer vi vara etisk och inom de lagar som finns. Vi gör exempelvis ingen reklam för Jack Vegas, trots att vi får. Det är den spelform som innebär störst risk att fastna i ett spelberoende, även om den risken fortfarande är väldigt liten. Vi har startat en sajt som heter »Spela lagom« med verktyg för den som känner att den har problem. Samtidigt är det ju självklart så att vi vill att folk spelar, men hela verksamheten bygger på att folk spelar för väldigt lite pengar per person. Jag tycker att vi på ett ansvarfullt sätt erbjuder attraktiva spelprodukter samtidigt som vi försöker minimera spelproblemen så gott det går.

Men på er hemsida försvinner kampanjen »Spela lagom« bland alla reklamkampanjer som uppmanar till mer spelande?

– Det är klart att vi erbjuder våra produkter på ett attraktivt sätt på hemsidan, det skulle se konstigt ut om vi gjorde en ful och dålig sajt. Just på nätet är det enorm konkurrens, vårt uppdrag är att kanalisera spelandet till Sverige och Svenska Spel.

Vad har regeringsskiftet inneburit för Svenska Spel?

– Det vet jag inte än. Vi har samma uppdrag som tidigare, och än så länge har vi inte sett några förändringar. Men enligt uppgift ska regeringen presentera en ny spellagstiftning innan sommaren. Jag tror att lagstiftningen kommer se annorlunda ut om bara ett år, absolut. Jag tror att vi kommer ha en fortsatt starkt reglerad marknad, kanske med fler aktörer.

Hur ser du på att EU dragit åt snaran kring spelmonopolet?

– Det handlar inte om att ha ett monopol eller inte. Enligt EG-domstolen är det okej att ha ett spelmonopol under förutsättning att det inte är diskriminerande eller oproportionerligt. I framtiden kan det innebära antingen monopol, men kanske mest sannolikt ett licenssystem.

När det blev känt att Svenska Spel håller på att lansera sig i Baltikum kom det kritik från bland annat EU-kommissionen. Hur reagerade du på det?

– Vi följer den nationella lagstiftningen till punkt och pricka, även när vi agerar i utlandet.

– Vi blev förra året inbjudna av Litauen att starta ett internetspel tillsammans med det statliga spelbolaget där, och tyckte att det var intressant.

Du är ju även deckarförfattare. Har du någon ny bok på gång?

– Den ligger just nu hos goda vänner som är bra på att ge kritik. Sen får vi se vilket förlag som nappar. Storyn kretsar kring en mångbottnad kvinnlig polis som man inte riktigt får grepp om. Det är i vanlig ordningen en deckare, jag klarar inte av att skriva något mer avancerat än en ren underhållningsroman.