Mattias Thorsson: »Muf är som en chihuahua«

Text: Torbjörn Nilsson

En hård maktstrid rasar i moderaternas ungdomsförbund, Muf, inför valet av ny ordförande i helgen. Fram till nyligen såg valberedningens kandidat Mattias Thorsson ut att få en promenadseger i kampen om det regeringsbärande partiets ungdomsförbund.

Men inte ens hård kritik av Fredrik Reinfeldt har tryggat en seger.

Vad är det egentligen du tycker är fel med moderaterna?

– Jag vill att Fredrik Reinfeldt ska lämna snacket om att allt handlar om att fler ska arbeta. Vi måste genomföra ett idéskifte efter maktskiftet. Fredrik Reinfeldt måste ta fram en frihetsreform, som att göra det tillåtet att skjuta på skatten på aktier som man i dag får göra med reavinstskatten på hus.

Moderaterna och borgerligheten vann valet på löftet om jobben och skattesänkningar för dem som arbetar. Varför ska man genomföra fler skattesänkningar då?

– Politiken ska följa folkviljan, men också bilda opinion. Jag vill att människor ska styra mer över sig själva. Anders Borg tänker fel när han bara sänker skatterna för dem som arbetar. Alla måste få sänkta skatter, det är så människor får större frihet i sina liv.

Är du inte nöjd med Anders Borg som finansminister?

– Jag är väldigt kritisk när han säger att han har samma värderingar som socialdemokraterna. Jag blir irriterad när de nymoderata idéerna yttrar sig så, det är genuint konstigt. Anders Borg tror på socialdemokratins rattar- och micklarperspektiv.

Rattar- och micklarperspektiv?

– Ja, han sitter och styr staten med tron att landet mår bra av genialisk ingenjörskonst. Även om han är den bästa ingenjören vi har haft så är jag kritisk till det. Den kritiken utgör kärnan i den liberala samhällskritiken.

Tycker du, som Fredrik Reinfeldt sa i valrörelsen, att moderaterna ska övertrumfa socialdemokraternas satsningar på välfärdsfrågorna?

– Nej, välfärdsstaten är som en fiskkrok, den är lätt att sticka in men svår att kroka ur. Jag är emot systemskifte, men vi måste visa vår vision. Det ska vara en grundtrygghet i försäkringssystemen och människor ska försäkra sig själva utöver det. Vi ska inte permanenta välfärdsstaten.

Bör löneskillnaderna mellan män och kvinnor minska?

– Nej, det är bedrövligt att killar tjänar mer än tjejer, men det är inte politikens uppgift att lösa. Diskussionen om könsskillnader är full av en massa konstig genderforskning. Jag tror inte på patriarkatets sammansvärjning.

Din motkandidat Niklas Wykman har nominerats av många flera och större distrikt än du. De som stödjer honom säger att din kritik av partiet bara är ett sätt att plocka billiga poäng. Vad är din kommentar?

– Det är alltid obekvämt att kritisera, så det är inga billiga poäng. Vi som har suttit i styrelsen lovade att vi skulle vara en ideologisk vakthund mot partiet och det har vi misslyckats med, det är bara att erkänna. Vi har mer varit som en chihuahua på Stureplan.

Avgående ordföranden Johan Forssell har blivit Fredrik Reinfeldts stabschef. Varför ska du, om du nu varit med och misslyckats, leda Muf?

– Visst, jag har suttit med i den här ledningen, men den strategi vi valde var kanske den enda rimliga, att kritisera, men att sluta upp helhjärtat i valrörelsen. Men jag var också en av de få från ungdomsförbundet som var uppe på partistämman och tog debatten mot den nya skattepolitiken.

Dina kritiker säger också att den grupp i Muf som du tillhör mest »sitter och planerar sin jävla karriär«. Håller du med?

– Nej, jag tycker att internkulturen i Muf har förbättrats mycket se senaste åren under Christofer Fjellner och Johan Forssell. Vi tar bättre hand om varandra nu.

Du jobbar som kommunikationskonsult och håller föreläsningar om kroppsspråk. Hur tror du att ditt kroppsspråk kommer vara under valet på lördag?

– Det kommer nog synas att jag är nervös. Den som vinner gör det med mindre än fem rösters marginal.