Maud Eduards: »Sex är ingen privatsak«

Text: Torbjörn Nilsson

Bild: Scanpix

Finlands utrikesminister Ilkka Kanerva avgick i veckan efter att ha sänt erotiska sms till en strippdansare. Professorn Maud Eduards, som lanserat boken »Kroppspolitik«, är föga förvånad.

Vad är det som får en man i 60-årsåldern att skicka sexinviter till en kvinna han aldrig tycks ha träffat?

– Jag tror inte man ska psykologisera det här. Det ger mer att tänka på det i termer av makt. Ilkka Kanerva är bara en del av en större patriarkal ordning.

Vad skulle det vara för större sammanhang?

– Jag menar att vi inordnas inte bara efter klass eller kön utan också i en ordning som handlar om vilka kroppar vi har. Det kallar jag kroppsordning. Den leder till föreställningen att kvinnokroppen ska försvaras och att manskroppen står för ordningen i samhället.

Vad menar du med det?

– I en demokrati ska intressekonflikter komma fram, men det dröjde länge innan konflikterna kring betydelsen av våra kroppar kom fram. Vad Ilkka Kanerva har gjort är att han synliggjort en sådan konflikt. Han har ju utnyttjat sin politiska makt mot en kvinna sexuellt. Han har visat på en baksida av kroppsordningen.

Är det därför det blir ett sånt liv om hans sms?

– I första hand tror jag inte uppmärksamheten beror på att det handlar om sex, eller att han missbrukat sin makt. Han föll ju för att han svikit sin partiledares förtroende och för att han från början ljugit. Det är värt att påpeka: manliga politiker kan alltså ha förtroende för andra manliga politiker som gör så här. Men de bör inte ljuga.

Vad skiljer män och kvinnor åt när det gäller sex och makt?

– Det finns inte samma koppling mellan makt, sex och kvinnlighet som det finns mellan makt, sex och manlighet. Kvinnor blir sällan attraktiva när de får makt.

Men blir män verkligen attraktiva av makt?

– Ja, det finns många studier som visar det. Henry Kissinger är ett jättebra exempel. Det intressanta är konsekvenserna. Bill Clintons alla affärer har inte legat honom i fatet, medan Hillary Clinton aldrig skulle få trovärdighet om hon hade en älskare.

Är inte det där bara en schablonbild?

– Nej och ja. Kroppsordningen avslöjar att schablonerna finns kvar och just i politikens värld. Männens kropp ger auktoritet och medborgerlig status. Kvinnorna får vara med i politiken, men deras kroppar måste samtidigt användas till mödraskap och omsorg.

Vad hade hänt om en kvinnlig svensk utrikesminister gjort som Ilkka Kanerva, tror du?

– Det skulle blivit ett väldigt hallå i det offentliga, setts som onaturligt. Man hade betraktat henne som en bisarr människa. Det finns ju en tolerans för att män gör på det här sättet. Ta Björn Rosengrens porrklubbsbesök. Diskussionen handlade inte om själva innehållet, att han varit där, utan om kringverket, förtroendet för honom.

På vilket sätt har förhållandet mellan sex och makt förändrats i Sverige de senaste 30 åren?

–  Nu ses det inte längre som en privatsak, utan är en fråga om det etiskt olämpliga i att män på maktpositioner använder sin ställning. Att den svenska sexköpslagen drevs igenom med stort folkligt stöd – 80 procent av befolkningen var för – säger också något om hur vi ser på sex och makt i Sverige i dag. Samtidigt vägrar vi se andra baksidor av kroppsordningen. Kvinnor välkomnas gärna till politiken. Men säger de att de har andra kroppsliga erfarenheter och politiska intressen bemöts de som ett smalt särintresse. När det blir motsättningar anses kön inte vara en legitim politisk dimension. Det var väldigt tydligt med hur Feministiskt initiativ bemöttes i valrörelsen 2006.

Strippdansaren Johanna Tukiainen säger att hon är ledsen över att Ilkka Kanerva tvingats avgå. Är du förvånad över hennes reaktion?

– Nej, kvinnor som utsätts för den här typen av närmanden eller trakasserier tar ofta själva på sig ett ansvar som de egentligen inte har.

Detta har hänt

I början av mars uppger strippdansaren Johanna Tukiainen att den finska utrikesministern Ilkka Kanerva skickat ett par hundra sms till henne. De har bestått av inviter. Kanerva erkänner, men säger att det varit »arbetsangelägenheter«. Men snart avslöjas innehållet i fler sms, bland annat citatet: »Hur skulle det vara att få beröra dig med fingrarna på en nattklubb?« 1 april avgår Ilkka Kanerva.

Läs mer på fokus.se om politiska sex-sms.