»Mina sneakers får bli hemma«

Text:

Bild: Scanpix

I tisdags utsågs hon till EU-minister. Enligt spekulationer var socialliberalen [[Birgitta Ohlsson|Ohlsson]], känd för sin feminism och sitt biståndsengagemang, inte partiledaren [[Jan Björklund|Jan Björklunds]] förs­tahandsval. Andra säger att det var en medveten strategi från Björklund, som genom utnämningen sätter munkavel på en frispråkig kritiker inom det egna partiet.

Känner du dig som Björklunds förstaval?

– Jag vet att jag har Jan Björklunds förtroende och det är det viktiga. Uppdraget känns utmanande.

Vad tycker du om debatten som uppstått kring din graviditet?

– År 2010 ska ingen kvinnlig politiker behöva välja mellan att bli mamma eller minister. Manliga ministrar som är blivande föräldrar debatteras ju inte.

Du har öppet drivit kampanj för att bli minister, vilket är ovanligt i Sverige, och jämförts med John F Kennedy. Varför har du gjort det?

– Jag tycker fler kvinnor borde säga ja till makt. Jantelagen måste bort, den hindrar människor att växa. Att bli jämförd med en av mina stora politiska förebilder är smickrande. Jag gillar amerikansk östkusts­liberalism.

Hur mycket måste man förändra sig när man blir minister?

– Förhoppningsvis inte så mycket, men mina älskade sneakers får stanna hemma.

Med ordförandeskapet överstökat och bara några månader kvar till valet, är inte EU-ministerposten ganska betydelselös?

– Inte alls. Sverige ska vara en del av EU:s kärna. Alliansens EU-politik upphörde inte den 31 december med ordförandeskapet.

– Den europeiska unionen är det viktigaste utrikespolitiska verktyg vi har i dag i Sverige. Det vill jag fördjupa.

Men vad kan du uträtta på den korta tid du har?

– EU är mer än lagar och direktiv. Direkt efter utnämningen fick jag sätta tänderna i två aktuella frågor: Östersjöstrategin och tillväxtstrategin. Jag hoppas att fler svenskar ska inse vikten av Europasamarbete. Och EU:s arbete för att nå ett internationellt klimatavtal måste fortsätta.

Vad är EU:s största problem just nu?

– Jobbkrisen. Den leder dessutom till ökade krav på protektionism, och det vill jag bekämpa. Rätt recept är mer frihandel och avskaffade jordbrukssubventioner.

Står du bakom alla regeringens beslut nu, även sådant som vårdnadsbidraget?

– Det är ingen hemlighet att regeringspartierna tycker olika i en del frågor, men politik är kompromissandets konst. Det blir tuffa diskussioner ibland, men lagt kort ligger.

Organisationen Kvinna till Kvinna har vid flera tillfällen kritiserat [[Carl Bildt]] och svensk utrikespolitik för att ignorera kvinnors situation och rättigheter. Håller du med om kritiken?

– Det finns många olika frågor att arbeta med inom utrikespolitiken och jag hade prioriterat annorlunda. Som EU-minister kommer jag att fortsätta min kamp för att stärka kvinnors rättigheter världen över och jag är ur-och-skur-feminist.

Vill du fortsätta som EU-minister vid en borgerlig valseger eller har du kvar drömmen om att bli biståndsminister?

– Mitt engagemang för Europa kommer alltid att finnas. När alliansen vinner valet hoppas jag få fortsatt förtroende. Jag kommer alltid att vilja arbeta för global solidaritet, demokrati och feminism.

Detta har hänt

Folkpartisten Birgitta Ohlsson utsågs i tisdags till ny EU-minister och efterträder partikamraten [[Cecilia Malmström]], som blir Sveriges kommissionär i EU med ansvar för inrikesfrågor. Valet av Ohlsson har debatterats livligt. Dels därför att hon ska föda barn i sommar och blir borta i en av de sju månader som återstår tills valet. Dels därför att hon har varit en av de mest frispråkiga borgerliga riksdagsledamöterna, som bland annat kritiserat regeringen för FRA-lagen och vårdnadsbidraget.