»Robin är bland världens bästa«

Text: Lisa Bergman

Bild: Björn Larsson/Scanpix

Vem vinner turneringen?
– Robin Söderling eller Roger Federer.

Hur bra kan Robin Söderling bli?
– Han är redan bland de bästa i världen. Trots det finns det en del saker som kan bli bättre. Schemat för spelarna är väldigt tufft men vi ska vara försiktiga och inte överspela. Robin är trots allt bara 24 år och har många år kvar om han är skadefri. Det är viktigt att jobba med tålamod.

Vad betyder Robin Söderlings framgångar för svensk tennis?
– Det betyder väldigt mycket i det långa perspektivet. Ungdomar vill ha förebilder. Redan i dag kan vi se en stor ökning av antal anmälda ungdomar i våra tennisskolor tack vare Robin, som har blivit en stor förebild. Återväxten ser bättre ut än på flera år. Daniel Berta vann precis juniorklassen i Franska mästerskapen och vi har flera yngre juniorer som är duktiga.

Sverige har haft  stora framgångar inom tennis historiskt sett – vad beror det på?
– Vi har en bra organisation inom svensk tennis. Allt från den lilla tennisklubben upp till förbundsnivå. Vi har nu åter en röd tråd i verksamheten som jag tycker har saknats under ett par år och fler före detta proffsspelare vill hjälpa till att förvalta arvet. Svenskar är ganska lugna i förhållande till många andra vilket är en viktig faktor. Dessutom är vi lagspelare med stark fysik. Vi tränar ofta hårdare än många andra och framgångar stiger sällan oss svenskar åt huvudet.

Det har talats om att Robin Söderlings mentala styrka blivit bättre – hur?
– Det är inget man förbättrar över en natt. Det är ett dagligt arbete som ska göras och mycket tjat som krävs. Innerst inne måste naturligtvis förståelsen för vad som ska ändras finnas – och viljan att förändra. Robin har gjort alla dessa saker riktigt bra.

Vad har du för erfarenheter av mental träning som spelare?
– Jag var själv ganska lik Robin i många aspekter och förstår hur han känner många gånger. Jag är på intet sätt utbildad i det mentala spelet men har stor erfarenhet efter min egen karriär. Vi har hittat ett sätt som fungerar för oss.

Robin Söderling är på många sätt en bättre spelare än du – vad kan du lära honom?
– Ja, Robin är en bättre spelare än jag. Man behöver dock inte ha varit bra i tennis för att vara en bra tränare och vice versa – hur bra jag är får andra bedöma. Hur jag jobbar är lite av min hemlighet men det är inget hokus pokus. Hårt arbete är det som gäller. Jag skulle aldrig ta mig an en spelare som inte är beredd att jobba hårt.

Hur går uppladdningen inför match till?
– Vi har en rutin som vi följer. Ofta tränar vi en halvtimme tennis tre timmar före match. Sedan kanske man vill äta lite, det är ganska lättsamt allting. Före match gör Robin en ordentlig uppvärmning och går igenom vissa saker att tänka på i matchen.

Vad har förändrats inom tennis sedan du själv var aktiv?
– Alla rör sig otroligt mycket bättre och snabbare än när jag spelade. Jag tycker inte att spelet på snabba underlag har blivit så mycket bättre. Dock har bollarna gjorts långsammare och spelet har på så sätt blivit lite långsammare på snabba underlag.

Snart börjar Båstad – vad har du för förväntningar?
– Stora förhoppningar. Robin vill spela bra på hemmaplan. Det är 28 spelare i lottningen vilket gör att Robin som är högt seedad står över första omgången och får möta en kille som redan har spelat en match. Det gäller att vara på topp direkt. Båstad har blivit framröstat som den mest populära tävlingen av spelarna flera år i rad. Det är ofta bra stämning i hela byn. Finalen har dock varit ganska avslagen senaste åren så jag hoppas att det blir mer spännande i år. För första gången blir det damer också – fantastiskt för den svenska tennispubliken!

Detta har hänt:
Tennisturneringen i Wimbledon avslutas den 5 juli. Eftersom världsettan Rafael Nadal är skadad blir det ingen revansch mot honom för Roger Federer. Det svenska hoppet Robin Söderling, som nyligen överraskade med att ta sig till final i Franska öppna mästerskapen finns med i startfältet. Hans tränare Magnus Norman har själv varit professionell tennisspelare, med bland annat 12 ATP-titlar och en Davis Cup-seger i bagaget. Efter Wimbledon blir det damturnering i Båstad 4–11 juli, följt av herrarnas 11–19 juli.