Tina Nordström

Text: Lisa Bergman

Hela Sveriges Mat-Tina laddar inför midsommar – och delar med sig av lite matinspiration inför helgen.

Hur tänker du fira midsommar?

– Med goda vänner med sill på lunchen eller nej, förresten, det blir bara fika i parken med dans. Vi har kört sillunch förut men då blir man så fantastiskt trött på kvällen så vi skippar det i år. Och sedan grillar vi på kvällen.

Vad är ditt allra bästa matlagningstips om det trots allt blir grillväder?

– Det är nog att ta ett helt köttstycke – karré eller högrev – som du späckar med örter, vitlök, kanske lite katrinplommon och så in i ugnen. Det kan du göra medan du äter sillunch, så har du den klar när du kommer hem från dansen. Då skär du upp den i stora portionsbitar som du grillar. Det blir fantastiskt gott med det möra köttet som bara smälter i munnen samtidigt som du får grillsmak på det. Superlätt att förbereda! Min favoritmarinad gör jag med enbär, timjan, rosmarin i rödvinsbas – och så låter jag köttet ligga länge.

Vad gör du helst med midsommarprimören framför andra – jordgubbarna?

– Gräddmjölk. Eller om man vill ha lite finess är nog min favorit att koka ihop grädde och smaksätta med vanilj, kardemumma och citronzest. Har man något gott rödvin över kan man marinera jordgubbarna i det tillsammans med lite mynta och honung.

Och vad blir det för olika sillinläggningar?

– Jag kan faktiskt tycka att det blir lite tradigt med alla sillar som ligger i en liter sås. Jag tror att jag skulle göra en lertallrikasill – en portionstallrik till var och en med matjessill, hackat ägg, olika sorters lök och hårt brynt smör.

Till sillen brukar det vara nubbe – vad dricker du helst för snaps?

– Det ska vara hemma­kryddad dillsnaps – stoppa ner massor av dill och en liten sockerbit i vodka eller valfri spritsort. Men det måste göras ett par dagar i förväg.

Vad får inte under några omständigheter förekomma på ett midsommarbord?

– Tja, en thaigryta känns väl rätt fel på ett midsommarbord.

Vem är din egen favoritkock i tv-rutan?

– Gordon Ramsay – den elake kocken. Han lagar väldigt bra mat och är jädrigt duktig i köket. Jag tittar mycket på BBC Food och där finns å andra sidan flera som är riktigt, riktigt dåliga men dem kommer jag inte ens ihåg namnet på.

Vilken är din största kulinariska upplevelse?

– Det var nog att gå på The French Laundry i San Francisco, som är en helt fantastisk restaurang. Jag får verkligen en kick av att gå på häftiga restauranger men nu var det länge sedan – jag behöver nog få göra det snart igen.

Du har börjat laga mat på Aftonbladets nät­upplaga i stället för i tv – varför det?

– Det är ett kul koncept – man kan vara mer spontan än i tv, ta in gäster och hitta på saker. De första tio programmen har vi spelat in i mitt växthus i Helsingborg för mitt kök är inte klart ännu. Först var jag lite tveksam till idén men sedan såg jag att Gordon Ramsay gjorde det på Timeonline och ju mer jag tänkte på det, desto mer kändes det att det låg rätt i tiden. Men jag kommer tillbaka till tv – det lovar jag!

Nu är det mycket prat om GI och att man inte ska ha för mycket socker i maten. Du fick en del kritik för att du använde för mycket socker och smör i maten. Vad tyckte du om det?

– Det där är faktiskt trams – det tog jag inte på allvar för fem öre för det gör jag verkligen inte. En gnutta socker för att höja smaksättningen skadar absolut inte. Och det där med fettet det handlar om att jag använder både smör och olja när jag steker – smör för smaken och olja för att det tål högre temperaturer. Men jag lagar inte osund mat – varken i tv eller hemma.