Qanonrörelsen i upplösning efter uteblivet massgripande vid Vita huset

Text:

Bild: TT

Stormen skulle ju dra in.

Följarna av konspirationsteorin Qanon satt på helspänn framför TV-sändningen från Washington. Nu var det dags. Stormen var på väg.

Äntligen skulle den stora pedofilringen avslöjas. Trump och militären skulle gå in och gripa alla inblandade framför världens tv-kameror. Trump skulle styra vidare, möjligtvis tillsammans med militären.

Alla spår hade lett fram till det här ögonblicket. Om Trump skulle göra något var det nu det var dags att gripa in och regera vidare. Genom massgripandet skulle resten av världen få se att deras teori - att USA världen styrs av en omfattande pedofilring med kopplingar hela vägen in i den amerikanska senaten - faktiskt stämde. Källan Q inifrån Vita huset skulle äntligen få sitt erkännande.

Efter Twitters hårda nedslag mot konspirationsteorierna hade följarna fått förflytta sig till mindre applikationer. ”Bara 45 minuter kvar till stormen!”, skrev någon. ”Snart händer det", skrev en annan. Men massgripandet kom aldrig. Precis som allt annat i den förvirrade konspirationen Qanon - som blivit så populär på internet att den öppna kongresskvinnan och Qanon-följaren Marjorie Taylor Greene valdes in i kongresshuset - var påbudet felaktigt.

Ingen greps. Joe Biden svors in som president. Donald Trump tog inte över makten. Det världsomfattande satanistiska kannibalpedofilnätverket avslöjades inte framför världskamerorna. Stormen kom aldrig, till följarnas stora förtret och flera följare av konspirationen bröt ihop. På den krypterade appen Telegram - mest känd för att vara terrorsekten IS favoritkommunikationsverktyg - var besvikelsen över den uteblivna stormen påtaglig.

– Jag börjar tro att det inte kommer att hända något, skrev en besviken användare. Kontot Qtah - med 30 000 följare - tog en paus från sitt postande om konspirationen. Inga följare av konspirationsteorin som deltog vid stormningen av Kapitolium benådades heller, ett stort svek från presidenten enligt vissa.

[caption id="attachment_650519" align="alignnone" width="991"] Något massgripande vid Bidens installation blev det inte.[/caption]

Konspirationsteorin var stukad och deltagarna i konspirationen har delats i två läger. Ett läger är knäckt av att stormen aldrig kom, enligt bedömare. Andra borrar ner huvudet och kör ännu hårdare på sitt spår. Stormen kanske inte kom i onsdags, men den kommer snart, menar dem.

Beteendet går att känna igen från andra sekter genom historien. När domedagssekten nått fram till domedagen utan att någonting hänt så flyttar man bara fram datumen. Så är det även nu. Några följare tror till exempel att stormen kommer att komma den 19 januari, eftersom personen som kallar sig Q tidigare har skrivit om popcorn.

Halmstrån. Finns det ett så kan man vara säker på att någon försöker greppa efter det.

– Jag tror att dessa människor har gett upp och offrat för mycket när det handlar om familjerelationer och privatliv, säger Mike Rothschild, författare som skrivit en bok om Qanon till AP. Han fortsätter:

– De har trott på det här så mycket att det blir orealistiskt att bara lämna konspirationen bakom sig.

Han verkar inte ha fel. Vissa följare menar att hela cermonin i onsdags var datorsimulerad och att Donald Trump i fortsättningen kommer att fungera som en skuggpresident. Republikanen Marjorie Taylor Greene har redan krävt att Biden borde ställas inför riksrätt.

Andra räknade flaggorna bakom Trump när han höll sitt avskedstal. Det var 17 flaggor. Q är den sjuttonde bokstaven i alfabetet. Där var ett litet halmstrå. Konspirationen lever vidare. Frågan är om den får samma genomslag och följe i framtiden som nu.

Biden infriar sitt första löfte om en regering som »ser ut som Amerika«