USA-valet: Största möjliga osäkerhet väntar

Text:

Bild: TT

Något var bekant när det amerikanska statistikoraklet Nate Silvers sajt FiveThirtyEight den 19 augusti uppdaterade sin prognos inför det amerikanska presidentvalet. Den långa orm som symboliserade »den vindlande vägen till seger«; perforerad i femtio delar, i storlekar som motsvarade de 50 delstaterna. Den blåfärgade delen av ormen var längre än den röda. Och fortsatte att vara blå en rejäl bit ovanför strecket som markerar 270 elektorsröster. Blå är det demokratiska partiets färg, röd republikanernas. Prognosen 75 dagar före valet gav Biden 72 procents chans att vinna i höst.

I sin videoinspelade podcast skrattade Nate Silver – i keps och sommarskägg  – åt att hans dagskalkyl över sannolikheten för Bidenseger i november var identisk med den vinstchans hans modell gav Hillary Clinton på valdagen 2016.

»Om opinionsläget ser ut som det gör i dag på valdagen blir Bidens chanser betydligt större. Men än så länge är mycket kvar.«

En sammanställning samma dag av tv-bolaget CNC gav Biden 52,5 procent av rösterna i hela USA och Trump 43,6. Biden leder också i tillräckligt många »säkra« och »sannolikt säkra« delstater för att bli president – även om han skulle förlora alla vågmästardelstater. Enligt CNC har Demokraterna i dag 217 säkra elektorsröster, och 91 sannolika. Det skulle innebära att man med råge passerar de 270 som krävs för att vinna valet. Därtill god chans på ytterligare elektorsröster i vågmästardelstaterna.

Trots en stor ledning för utmanaren råder i båda partierna en känsla av att det fortfarande är helt ovisst. CNN publicerade den 16 augusti siffror som visade att Bidens ledning nationellt minskat till 5 procentenheter. Och dött lopp i vågmästardelstaterna.

Vid ett möte med pressen den 15 augusti eldade president Donald Trump under uppfattningen av att hans sympatisörer är överlägset flest men inte vill svara instituten: »Vi har en tyst majoritet i en storlek som ingen sett förut. Jag ser mig omkring – det finns tusentals båtar i sjöar, floder och haven  … det kallas båtfolk för Trump… «

Många av presidentens supportrar är övertygade om att det amerikanska folket inte får veta sanningen om Trumps starka stöd. I en artikel i New York Times den 16 augusti sa en av Trumps egna opinionsundersökare, John McLaughlin, att man givit den här systematiska felkällan i opinionsinstitutens datainsamling ett namn: »Den gömda Trumpväljaren«.

Också i år, sa McLaughlin, kommer mediernas rapportering om opinionsläget att visa sig vara falsk.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, säger att det inte finns forskningsstöd för att blyga Trumpväljare inte uttalar sig för opinionsinstituten.

– Man har gjort studier och inte funnit något sådant, men det är en stark berättelse. Det är ett sätt att ge hopp.

– När det gäller sannolikheten för att Trump trots opinionsläget ska vinna är 28 procent ändå rätt mycket. Folk är dåliga på att tolka den här typen av odds, men det har vuxit fram en myt om att opinionsinstituten 2016 var så dåliga när de i själva verket var ganska precisa när det gällde röstfördelningen nationellt, mycket bättre än både 2012 och 2008.

– Man kan ändå vara försiktig med stora växlar på mätningar före partiernas konvent. De två stora osäkerheterna, Coronapandemin och de ekonomiska Indikatorerna, gör att tidigare kunskap om dynamiken i amerikanska valrörelser kanske inte är lika användbar när man försöker prognostisera valutgången.

– Osäkerheterna påverkar i sin tur partiernas kampanjplanering eftersom de inte heller vet vad som är effektiva strategier.

Hur kan analytikerna i ett så osäkert läge och med så mycket tid kvar ändå komma fram till att det är 72 procents sannolikhet att Biden vinner?

– För att färre väljare än förr är spelbara. Det finns nästan ingen rörlighet mellan partierna i USA längre. Sorteringen av människor utifrån partisympatier är enorm. Folk kollar den partipolitiska sammansättningen i ett bostadsområde innan de flyttar, berättar Henrik Ekegren Oscarsson.

Till osäkerheten ska läggas spekulationerna om att Trump inte kommer att erkänna sig besegrad efter en förlust i november. Masha Gessen skrev om det i New Yorker i slutet på juli. Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen skriver i förordet till sin bok Disloyal, som kommer ut i september, att han är »säker på att Trump kommer att hamna i fängelse om han lämnar ämbetet«. »Och det ...«, skriver Cohen, »... kommer Donald Trump inte att gå med på utan motstånd«.

Henrik Ekengren Oscarsson:

– Fridsamma överlämningar är ju själva kärnan i demokratier. Det är inte alls omöjligt att vi inte kommer att få ett val som avgörs på valnatten, utan att det kommer att dra ut på tiden i veckor och månader.